Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните представиха кабинет без жени. САЩ са обезпокоени


Говорителят на талибаните и нов министър на културата и информцията Забиула Муджахид
Говорителят на талибаните и нов министър на културата и информцията Забиула Муджахид

Талибаните, които поеха контрола над властта в Афганистан след окончателното изтегляне на американските военни и техните съюзници в края на август, представиха състав на временно правителство, в който не влиза нито една жена.

Държавният департамент на САЩ коментира обявения списък с имена с безпокойство, тъй като „се състои изключително от лица, които са членове на талибаните или техни близки сътрудници, и няма жени“.

Изпълняващ длъжността министър-председател става молла Мохамад Хасан Ахунд, първи вицепремиер ще е съоснователят на ислямисткото движение молла Абдул Гани Барадар, а втори вицепремиер – молла Абдул Салам Ханафи.

Това съобщи на пресконференция във вторник вечерта говорителят на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от световните агенции. Самият той става министър на културата и информацията.

Сираджудин Хакани, лидер на мрежата "Хакани", която е част от талибаните, е назначен за вътрешен министър на талибаните. Министерството на външните работи е поверено на молла Амир Хан Мотаки, който оглавява ръководната комисия на ислямисткото движение.

За министър на отбраната е определен Мохамад Якуб Муджахид, син на покойния основател на талибаните молла Омар. Молла Абдул Хак Васик, който е лежал в американския затвор за заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба, ще оглави министерството на разузнаването.

Молла Мохамад Идрис, който вече бе определен от талибаните за временен управител на афганистанската централна банка, остава на поста. Не е ясно дали върховният им водач молла Хайбатула Ахундзада също ще има някакъв официален пост във временното правителство.

По-рано ислямисткото движение обеща да състави кабинет, който да включва представители на различни групи. Всички назначени министри обаче са от редиците на талибаните и имат религиозен произход. От 33 длъжности в правителството им почти всички бяха заети от етнически пуштуни, които съставляват приблизително 40% от населението на Афганистан.

„Отбелязваме, че обявеният списък с имена се състои изключително от лица, които са членове на талибаните или техни близки сътрудници, и няма жени“, се казва в изявление на Държавния департамент на 7 септември.

Отчитайки, че талибаните представят правителството си като временно, от Вашингтон подчертават, че ще ги преценяват „по техните действия, а не по думите им“.

Много от водещите нации в света засега изчакват първите действия на все още непризнатото правителство в Кабул, както и дали то ще действа в съответствие с обещанията на талибаните да бъде по-умерено от първото им управление между 1996 и 2001 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG