Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петър Стоянов няма да е кандидат за президент


Петър Стоянов
Петър Стоянов

Президентът Петър Стоянов отхвърли възможността да стане кандидат за държавен глава, издигнат от ГЕРБ. Съобщението беше публикувано на личния му сайт и изпратено до медиите. То идва след дни на усилени коментари от представители на ГЕРБ, в които се твърди, че именно Стоянов би могъл да бъде кандидатът на партията на предстоящите президентски избори.

Петър Стоянов беше държавен глава на България от 1997 до 2002 г. Той беше издигнат от Обединените демократични сили (ОДС) и получи гласовете на повече от 2 млн. и 500 хил. души.

Редовните президентски избори ще се проведат на 14 ноември 2001 г. Макар че до изборите остават само два месеца, все още не е ясно кой би бил конкурент на сегашшния държавен глава Румен Радев, който обяви кандидатурата си в началото на тази година.

“Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент", написа Петър Стоянов в понеделник. Той добавя, че неговата евентуална кандидатура би имала смисъл само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. "Но, за съжаление, те са фатално разделени", казва бившият президент.

Според него този факт обезсмисля всякакви разговори за неговото участие в президентските избори.

Стоянов напомня, че предишното му избиране за президент е било предшествано от над 12-месечна публична кампания, характерна с това, че е представлявала истинска борба за идеите на демокрацията.

През почивните дни представители на ГЕРБ бяха питани от журналисти за това кой е кандидатът им за изборите, до които остават 60 дни. Тома Биков от ГЕРБ отклони въпросите, но допусна, че такъв кандидат би могъл да е Петър Стоянов.

Думите му бяха подети от двама бивши президенти на страната - Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017), които коментираха одобрително идеята. Това подсили спекулациите, че Стоянов наистина може да се окаже кандидат за президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG