Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ангела Меркел предрече "дълъг път" на Западните Балкани до ЕС


Германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Белград, Сърбия, на 13 септември 2021 г.
Германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Белград, Сърбия, на 13 септември 2021 г.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Западните Балкани имат да извървят "дълъг път", преди да станат членове на ЕС, предадоха информационните агенции. Тя обаче уточни, че влизането на тези страни в ЕС е една от целите на Германия.

Меркел каза това след срещата си със сръбския президент Александър Вучич в Белград. Тя е на обиколка в Западните Балкани, която протича непосредствено преди края на мандата й. Меркел вече предупреди, че се оттегля от политиката след 16 години, в които беше начело на Германия и сред хората, определяли европейските политики.

Във вторник тя ще бъде в Тирана, където ще се срещне с премиерите на 6-те държави от Западните Балкани, които се борят за европейско членство - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Посещението на Меркел идва месец преди срещите на върха на тези балкански държави, където ще се обсъжда мястото им в процеса на разширяване на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG