Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон обмисля трета доза ваксина, в Букурещ, Рим и Ню Йорк отвориха училищата


Деца пристъпват към първия си учебен ден в Букурещ, Румъния, на 13 септември 2021 г.
Деца пристъпват към първия си учебен ден в Букурещ, Румъния, на 13 септември 2021 г.

Първият учебен ден започна присъствено в Италия и Румъния, където властите са убедени, че трябва да се избегне поредна година на дистанционно обучение, предадоха информационните агенции.

Учебната година започна още в края на август и началото на септември в много други държави от ЕС и Северна Америка. Въпреки напредъка в борбата срещу COVID-19, постигнат чрез ваксиниране, повечето страни разглеждат присъственото обучение като риск, но смятат, че той трябва да бъде поет, за да се осигури естествено протичане на учебния процес.

В САЩ са напълно ваксинирани над 54% от хората. В ЕС този процент е близо 71.

В Румъния децата са задължени да носят маски на територията на училището и да спазват социална дистанция. Страната е от най-слабо имунизираните в ЕС с 32,6% от хората, които са преминали пълен ваксинационен цикъл. По-слабо представена от нея е само България, където имунизираните напълно са малко над 21%.

В Италия изискването е учителите и другите служители в учебните заведения да са ваксинирани с най-малко една доза, да са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца или да имат негативен тест от последните 48 часа. Тези, които не отговарят на изискванията, трябва през ден да плащат за тест за коронавирус, извършван в училището.

В град Ню Йорк учебната година също започна присъствено. Решението на властите се разглежда като тест за възможността децата да учат в училище независимо от пандемията. В града са ваксинирани над 67% от хората.

Новините идват на фона на усилията на страните от ЕС и САЩ да се върнат към нормалния си начин на живот, като разчитат на защитата, осигурявана от ваксините.

Във вторник се очаква решението на Великобритания да въведе трета доза ваксина за най-уязвимите и най-възрастните. ЕС все още не е взел решение по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG