Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Търпението ни се изчерпва". Байдън нареди задължителна ваксинация за милиони американци


Президентът на САЩ Джо Байдън обявява новите мерки в Белия дом, 9 септември 2021 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън обявява новите мерки в Белия дом, 9 септември 2021 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди масова ваксинация, която ще засегне близо 100 милиона американци. Така държавният глава на Съединените щати реши да отговори на забавянето в процеса на имунизации, но много критици виждат надхвърляне на президентските правомощия.

В изявление от Белия дом в четвъртък Байдън критикува близо 80-те милиона американци, които още не са се ваксинирали срещу COVID-19, въпреки че имат достъп до ваксини. Напълно ваксинирани в Съединените щати са близо 55 на сто от населението.

В това време новият "Делта" вариант на коронавируса увеличава разпространението си и в САЩ.

"Бяхме търпеливи. Но търпението ни се изчерпва и вашият отказ ни излиза скъпо", каза Байдън. Той посочи, че огромната част от новите случаи са сред неваксинираните.

Президентът обяви план с 6 мерки. Всички работодатели на повече от 100 работници ще трябва да изискват от тях или да се ваксинират, или да се тестват всяка седмица.

Ваксинацията става задължителна за всички федерални служители, както и за служителите на всички фирми, които имат отношения с федерални институции. Досега тези хора имаха право да избират между ваксина и редовно тестване.

Става дума за няколко милиона служители, които могат да бъдат уволнени, ако не се ваксинират.

Републиканците веднага обвиниха Байдън, че надхвърля правомощията си, като налага такива ограничения и наказания. Републиканският национален комитет съобщи, че ще обжалва заповедите на Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG