Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За", "против" или мълчание? Какво казват политиците за ваксините


Някои от лидерите на партиите призовават за масова ваксинация, други виждат в нея единствения шанс за справяне с пандемията. Някои се колебаят, а други си мълчат или дори оспорват ефективността на ваксините и смисъла от поставянето им.
Някои от лидерите на партиите призовават за масова ваксинация, други виждат в нея единствения шанс за справяне с пандемията. Някои се колебаят, а други си мълчат или дори оспорват ефективността на ваксините и смисъла от поставянето им.

Ако не искаш да те намразят, просто не заемай страна. Това мото явно е стигнало до много български политици, които и в разгара на четвъртата вълна на COVID-19 нямат позиция по ваксините.

Сред шестте парламентарни партии има само две, които ясно изразяват отношението си по този въпрос, показа проверка на Свободна Европа. Това са ГЕРБ и ДПС. И двете партии призовават българите да се ваксинират.

Останалите или отказват да заемат страна, или отправят противоположни послания, или имат позиция, но не акцентират върху нея.

Избори в България, разликата с ЕС и САЩ

България остава страната с най-нисък интерес към ваксините в ЕС. Имунизирани са едва 20% от хората.

Здравните власти си обясняват тази статистика с недоверие към ваксините. "Не разбирам тази скептичност, плаши ме", каза преди дни главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Думите му дойдоха в момент, в който беше станало ясно, че България ще проведе трети поред избори в рамките на една календарна година. В предизборна кампания бяха, са или скоро ще бъдат и редица политици от ЕС и САЩ, но те използват активно позицията си, за да прокламират включително и ваксинацията.

„Всички, когато ви дойде редът, сложете си ваксина, моля ви, излезте и се ваксинирайте. Това е най-доброто нещо за вас, за семейството ви и за всички останали“, каза на 19 март британският премиер Борис Джонсън по време на собствената си ваксинация.

Подобни призиви са отправяни и от Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Те бяха ключова част и от кампанията за Белия дом на Джо Байдън. Голяма част от лидерите направиха приемането на ваксините от тяхна страна публично, включително и на живо в ефира на телевизиите.

Свободна Европа изпрати въпроси до българските парламентарно представени формации и техните лидери, както и до президента Румен Радев, за да изясни позициите им по основния в момента въпрос, засягащ здравето и живота на българите.

Твърдо "за": ГЕРБ и ДПС

Най-твърдите привърженици на ваксинацията, които агитират гражданите да се имунизират, са ГЕРБ и ДПС.

Още на 16 април лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ публикува пост в официалния си профил във фейсбук. Той беше придружен от снимка, направена от момента на ваксинацията му.

„Аз се ваксинирах. Ваксинирайте се и вие!“, написа Карадайъ.

"Този призив [на лидера] е достатъчно ясен“, казаха от ДПС в отговор на въпрос дали партията има единна позиция по въпроса. „Не е като едно време, когато БКП гласуваше партийни решения".

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов първоначално изразяваше уклончива позиция по темата, но след като сам прекара COVID-19, също публикува снимки и видеа от ваксинирането си. Той се имунизира с Moderna на 27 юли и 24 август.

„Ваксинирайте се, бъдете отговорни! Само така можем да победим COVID-19 и да продължим да живеем нормално“, призова той през август.

Подобни мнения са изказвали и други представители на ГЕРБ. През юли партията призова и за това имунизацията да стане обща тема на всички политически формации.

Положително, но не непременно настойчиво

Положително за ваксините, но без отчетлив призив за масова ваксинация, се изказват и други политически лидери и техните формации.

От въпроси на Свободна Европа до пресцентъра на „Демократична България“ (ДБ) стана ясно, че двамата съпредседатели на коалицията – Христо Иванов и Атанас Атанасов са ваксинирани.

„ДБ е последователен поддръжник на масовата доброволна ваксинация срещу COVID-19“, съобщиха от коалицията. Оттам добавиха, че „безопасният начин за придобиване на колективен имунитет“ е чрез ваксинация и призовават за последователни действия и комуникационна кампания от страна на изпълнителната власт.

„Изключително важно е да успеем да догоним средноевропейските норми на имунизация, за да останат повече хора здрави“, пишат още от ДБ.

От началото на годината коалицията призовава за кампания за убеждаване и доброволно ваксиниране .

Мая Манолова, която е една от лидерите на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ), е ваксинирана от март месец, „още с отварянето на зелените коридори“, потвърди самата тя пред Свободна Европа.

„Нашата позиция, която и в кампаниите сме развивали, е че ваксинирането е единственият начин да се ограничи разпространението на болестта и хората да водят нормален живот“, каза тя и добави, че това е и начин фирмите да продължат работата си и да не търпят щети.

Едно колебание и едно пълно мълчание

Николай Хаджигенов, който е друг лидер на ИБГНИ, е в позиция на колебаещ се. Той твърди, че „няма ваксина“, която да може да се справи с бързите мутации на вируса. Хаджигенов сам казва, че позицията му не е категорична, „което е рядко за [него]“, но тъй като няма 100% резултати, „не вижда смисъл“.

„Аз прекарах вируса и имам [много] антитела, чийто брой не се постига дори и с ваксините“, каза още той и подчерта, че досега винаги се е ваксинирал, когато резултатът е бил ясен. Той добави, че двамата му синове също са ваксинирани.

От БСП не отговориха на изпратените въпроси - нито на този дали лидерката Корнелия Нинова е имунизирана, нито на въпроса за това дали имат публична позиция „за“ или „против“ ваксинирането.

„Засега няма да коментираме темата“, казаха от „Позитано“ 20.

Хем "за", хем "против"

Цялата тема около позициите спрямо ваксините на политическите лидери и формациите доби популярност след интервюто, което лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов даде за БНТ в края на август. Тогава на въпрос на Бойко Василев дали лидерът е готов да призове хората да се ваксинират, Трифонов отговори по следния начин:

„Аз лично самият съм ваксиниран. Въпреки че съм прекарал COVID-19, и то доста сериозен, на всичкото отгоре се и ваксинирах“, каза той, а на репликата, че от него се очаква и политическо послание, отговори така:

„Не е вярно. Аз не съм вирусолог или имунолог. Готов съм да направя всичко необходимо, за да понеса необходимата отговорност за това, с което съм се заел. Ако е необходимо ще направя това, ако е необходимо, ще направя всичко необходимо“. Той определи като "много глупаво" предположението, че партията му сякаш флиртува с антиваксърите.

„Да флиртуваш с подобни неща, е все едно да си играеш със смъртта. Как така ще флиртуваш с подобни неща“, попита реторично той.

Въпросът за отношението на ИТН към ваксините беше повдигнат, тъй като нейни изявени членове са изказвали съмнения за ефективността им и за смисъла от това чрез тях да се противодейства на вируса.

В интервю от края на юли в 7/8 ТВ депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов каза, че имунитетът, придобит от прекарване на заразяването, е по-дълготраен и по-добър от всяка ваксина. По думите му, ако някой е прекарал вируса, той не трябва да се ваксинира.

„Не бих посъветвал никого да го направи, както няма да го направя и [сега]. Няма нужда от това нещо“, каза той и добави, че 100% сигурност на ваксините може да дойде след период от 3 до 5 години, както е било с ваксината срещу ебола.

По думите на Чорбанов дори ваксините, които са се доказали във времето, постоянно се подобряват, а тези с несигурни резултати, като противогрипните, „представляват един бизнес, основно, и много по-малко превенция“

„В тази горе-долу графа ще са и тези ваксини [срещу COVID-19]”, каза още той и добави, че действията на „редица европейски държави“ не кореспондират с ефективността на ваксините.

В края на юли по време на изслушване на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в залата на Народното събрание колегата му и зам.-председател на ИТН Тошко Йорданов каза, че има данни, за хора, „пострадали от инсулти“, като страничен ефект от ваксините, както и че „има много случаи“ на хора с ваксини, които се заразяват повторно. Тогава Йорданов не цитира конкретни данни.

„Лъжа е, че в България няма тежко пострадали от страничните ефекти на ваксината срещу коронавирус“, каза Йораднов.

По време на същото изслушване Чорбанов изказа съмненията си относно ваксините срещу COVID-19 и от парламентарната трибуна.

Служебното правителство и президентът

В една от първите си изяви, след като встъпи в длъжност, служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров отправи специален апел към гражданите да се ваксинират. Подобно действие не беше предприемано от предишните здравни министри - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов.

В началото на август служебният премиер Стефан Янев подчерта от парламентарната трибуна, че „мотивационната кампания трябва да е повсеместна“, напомнят от Министерския съвет, цитирани от Дойче Веле.

Според едно от най-популярните лица на правителството - министърът на икономиката Кирил Петков, ваксинацията не трябва да бъде задължителна, но „трябва да помислим как да поощрим секторите, които са най-опасни за разпространението, да се ваксинират". "Това трябва да е обща политика“, каза той в средата на август.

Президентът Румен Радев е ваксиниран, но това стана ясно едва в края на август, няколко дни след интервюто на Трифонов, при това след отговор на журналистически въпрос.

По-рано президентът твърдеше, че ще се имунизира когато няма да има чакащи хора.

„Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора“, каза през декември 2020 г. Радев.

На сайта на президентството има множество позиции и апели по различни теми, сред които правят впечатление политическата стабилност, формирането на правителство, развитието на конкуретноспособно селско стопанство, постиженията на Националната музикална академия. Но във всичките месеци на ваксинационна кампания в България от институцията не са намерили време за позиция „за“ или „против“ масовата ваксинация.

От пресслужбата на президентството не отговориха на въпросите на Свободна Европа по този повод.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG