Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксини срещу мълчание. Как Китай получи роля в политиката на Украйна


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Ваксина срещу затворник в концентрационен лагер. Размяната може да изглежда налудничава, но точно за това става дума в тази история. Тя започва на 22 юни, когато Украйна се присъедини към други 40 държави, подписали международна позиция в защита на човешките права в китайската западна провинция Синдзян.

Става дума за становище на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, което призовава Китай да даде достъп на независими наблюдатели до местните концентрационни лагери. Според представители на ООН там са затворени над 1 милион уйгури, казахи и членове на други мюсюлмански общности.

Два дни по-късно обаче Киев оттегли подкрепата си. И обяснението е свързано с ваксини срещу COVID-19.

Андрей Шараскин, украински депутат, каза пред Радио Свободна Европа, че промяната на позицията е в резултат на силен дипломатически натиск от страна на Китай. Шараскин е член на опозиционната партия „Глас“ и на парламентарната Комисия по външна политика и междупарламентарно сътрудничество. Той е само едно от официалните лица, които потвърдиха тази информация.

За натиск от страна на Китай потвърдиха и Мария Йонова, председател на подкомисията по стратегическия курс за членство в ЕС и НАТО, и Соломия Бобровска - опозиционен депутат и секретар на Комисията по външна политика на парламента.

Александър Мережко от друга страна оспорва това. „Не мисля, че Китай открито е искал от украинското правителство да не подписва нищо“, каза пред Радио Свободна Европа Мережко, който е депутат от управляващата партия „Слуга на народа“ и председател на Комисията по външна политика.

Какво общо имат ваксините ли?

Заплахата и последствията

Случаят стана известен, след като на 25 юни Асошиейтед прес цитира дипломатически източници, според които е имало опит от страна на Пекин да бъде блокирана пратка от над 500 000 китайски ваксини, ако Украйна не се оттегли от становището.

По-късно китайското Външно министерство съобщи, че не обвързва доставките на ваксини с политически искания. По думите на негови представители, Министерството не е „чувало Украйна да е имала трудности при внасянето на ваксини от Китай“, въпреки че Китай приветства оттеглянето на Украйна от становището.

Китай е заплашил да ограничи търговските взаимоотношения със страната или да ги засили.

Според Шараскин е имало и друг ултиматум освен ваксините. По думите на опозиционния депутат, Китай е заплашил да ограничи търговските взаимоотношения със страната или да ги засили, ако Украйна оттегли подкрепата си от становището.

Няколко дни по-късно, на 30 юни, сякаш за да потвърдят тази хипотеза, двете държави съобщават, че са постигнали споразумение. С него Пекин обещава именно това – да увеличи инвестициите и да привлече повече китайски компании към Украйна.

Споразумението включва подпомагане от страна на Китай на железопътния транспорт, летищата, пристанищата, както и телекомуникационната инфраструктура на Украйна. Киев също така опитва да се позиционира по-добре в мултимилиардната инициатива „Един пояс, един път“.

Китайското посолство в Киев не се отзова на поканата на Радио Свободна Европа за коментар.

Отдалечава ли се Украйна от Запада?

Тази история е част от една дългогодишна тенденция на задълбочаване на отношенията между Украйна и Китай.

На фона на това отношенията между Киев и Вашингтон като че ли отслабват. Те са от особено значение за Украйна от 2014 г. насам, когато САЩ и някои страни от ЕС предложиха икономическа, политическа и военна помощ на страната в конфликта с Русия.

Оттогава насам обаче възникнаха редица причини за напрежение между Киев и Вашингтон. Една от тях е решението на САЩ и Германия да бъде завършен газопроводът "Северен поток 2", който според Украйна застрашава енергийната сигурност на страната.

Другата причина е разследването срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, което започна през есента на 2019 г. То започна, след като изтече информация за телефонен разговор между американския и украинския президент, в който Тръмп подтиква Зеленски да започне разследване срещу опонента му Джо Байдън и неговия син.

Пореден повод за притеснение от страна на Зеленски стана ограниченият достъп до „западни“ ваксини. Украинският президент изрази притеснения за това дали ще може да осигури необходимите ваксини за цялото население след тежките последици от пандемията.

В търсене на ваксини източноевропейската страна се обърна към Пекин, като направи поръчка от 1,9 млн дози Синовак. Именно доставка от тази поръчка стана причина Киев да се оттегли от женевското становище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG