Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Геополитическо оръжие". Украйна свиква консултации с Германия и ЕК заради "Северен поток 2"


Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба

Украйна инициира консултации с Европейската комисия(ЕК) и Германия заради "Северен поток 2". Съобщението идва, след като по-рано през деня Берлин и Вашингтон обявиха, че са постигнали споразумение за довършването на газопровода.

"По член 247 от споразумението за присъединяването на Украйна към ЕС, започваме консултации с Европейската комисия и Германия заради "Северен поток 2", който застрашава сигурността на Украйна и нарушава принципа за диверсификация на Европейския енергиен съюз", написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който добави, че нотите до Берлин и Брюксел са вече изпратени. Малко по-късно той каза още, че страната ще се бори против газопровода, докато не бъдат разработени решения относно кризата, която той може да предизвика в региона.

Срещу решението на САЩ и Германия се изказа и директорът на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" Юрий Витренко.

"Украйна трябва да получи членство в НАТО, за да гарантира сигурността си, тъй като Русия използва газопровода "Северен поток 2" като геополитическо оръжие", каза той. По негови думи Москва ще намали притока на газ през украинска територия още през вече договорения период и напълно ще спре транзита през страната през 2024 г.

Изграждането на газопровода "Северен поток 2" е почти завършено. САЩ наложиха санкции върху фирмите, участващи в проекта. Впоследствие президентът на САЩ Джо Байдън освободи от санкции компанията, която отговоря за завършването на последния етап от проекта с аргумента, че мерките биха навредели на отношенията с Европа.

Вашингтон се противопоставяше на газопровода заради опасенията, че той е заплаха за енергийната сигурност на Европа, която ще стане още по-зависима от руския природен газ, и защото изграждането му ще лиши Украйна от транзитните такси, които получава за преноса на руски газ по газопроводите на територията ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG