Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски поиска среща с Байдън заради отменените санкции върху "Северен поток 2"


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че иска да се срещне с американския държавен глава Джо Байдън, за да обсъди с него решението на САЩ да отменят санкциите върху газопровода „Северен поток 2“.

В интервю пред американския сайт Axios Зеленски заяви, че би се срещнал с Байдън „във всеки един момент, в която и да е точка на света“, за да го убеди да спре руския енергиен проект.

„Това е оръжие, истинско оръжие в ръцете на Руската федерация“, каза Зеленски по повод газопровода „Северен поток 2“ и добави, че преди новината за отменянето на санкциите е получавал от Белия дом „директни сигнали“, че американската администрация е била готова да го спре.

САЩ решиха да отменят санкциите върху фирмата, която отговаря за завършването на газопровода „Северен поток 2“, през май. Като аргумент беше посочено, че проектът е почти завършен и че санкциите биха влошили отношенията със съюзника на САЩ Германия.

Във Вашингтон този ход беше посрещнат с критики от страна на републиканците и някои демократи, докато Кремъл го приветства като „положителен сигнал“ преди срещата на върха между Байдън и Путин на 16 юни.

В началото на юни президентът на Русия Владимир Путин обяви, че полагането на тръби за първата от двете линии „Северен поток 2“, който свързва Русия и Германия вече е „успешно завършено“.

Преди да отмени санкциите, Вашингтон многократно критикува проекта „Северен поток 2“, защото смята, че той ще засили зависимостта на Европа от руските доставки на природен газ.

Газопроводът стана повод за продължителен спор между САЩ и Германия, която настоява проектът да бъде завършен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG