Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия официално спря използването на руската ваксина


Поръчката на "Спутник V" стана причината за оставка на петими министри, а впоследствие и на премиера на Словакия Игор Матович

Словакия прекрати използването на руската ваксина „Спутник V“, съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирани от Франс прес.

Последните дози от препарата са били поставени във вторник на шестима пациенти.

„Общо 18 500 души бяха ваксинирани със „Спутник V“, каза говорител на здравното министерство.

В началото на март Словакия стана едва втората държава в ЕС, която започна използването на руската ваксина, след Унгария. Бяха получени общо 200 хил. дози от препарата, а общата поръчка беше за 2 млн. дози.

Тази поръчка стана център на голям политически скандал между коалиционните партньори в управлението, който доведе първо до оставки на шестима министри, а впоследствие и до оставката на министър-председателя Игор Матович.

Малко по-късно през април Държавният институт за контрол на лекарствата на Словакия (SUKL) обяви, че съдържимото в дозите от руската ваксина, получени от Братислава, се различава от подадените от производителя данни, по които препаратът е анализиран от ЕС и реномираното великобританско списание за медицина The Lancet.

Русия обяви това за „саботаж“ и си поиска обратно всички дози, за които беше отправено оплакването. По-късно 160 хил. от доставените и неизползвани дози в Словакия бяха откупени от Москва.

През февруари в България лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска българското правителство също да закупи “Спутник V”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG