Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как поръчка на "Спутник V" разклати цяло правителство


Премиерът на Словакия Игор Матович посреща първата доставка от руската ваксина срещу COVID-19
Премиерът на Словакия Игор Матович посреща първата доставка от руската ваксина срещу COVID-19

Словакия беше от страните, които най-добре се справяха с COVID-19 по времето на първата вълна. Сега страната е на опашката. Зад тази внезапна промяна стои историята на едно правителство.

Когато новото правителство на Игор Матович дойде на власт, хората в Словакия се надяваха, че то ще донесе промяна към добро. Партията му спечели изборите на 29 февруари 2020 г. – в самото начало на пандемията от COVID-19 – с обещания за борба с корупцията и организираната престъпност. Кабинетът дойде на власт в коалиция с три други партии.

Сега правителството на Игор Матович управлява с шестима министри по-малко. Те напуснаха постовете си през последните седмици след поредния скандал в управляващата коалиция – този път заради поръчката на дози от руската ваксина срещу COVID-19.

Коалиционните партньори на Матович настояваха Словакия да не поръчва от ваксината, преди тя да бъде разрешена в Европа, но премиерът не се съобрази с искането им и сега призивите за оставката му валят отвсякъде.

Проблемът обаче не е единствено в поръчката на руската ваксина без съгласието на другите партии в управлението. От самото начало четирите формации имат несъгласия за управлението на здравната криза, в разгара на която дойдоха на власт, и на икономическите последствия от нея.

Така от една от държавите, които се справяха добре в първата вълна на пандемията, Словакия се превърна в една от най-тежко засегнатите в целия Европейски съюз при втората и третата вълна. И за това както опозицията, така и другите партии в управлението обвиняват Матович, който според тях взема решения без да ги информира и не се съобразява с техните предложения.

Кой е Игор Матович и как дойде на власт

Игор Матович влезе в политиката преди десетилетие, когато беше избран за депутат от партията „Свобода и солидарност“. Преди това той ръководеше издателски бизнес, който прехвърли на съпругата си след като беше избран за народен представител. Година по-късно той основа партията „Обикновени хора и независими личности“, на която е лидер и до днес.

Именно тя спечели най-много гласове на изборите за парламент на Словакия в края на февруари миналата година с обещания за борба с корупцията и организираната престъпност – проблеми, които според редица международни неправителствени организации съществуват в Словакия.

След изборите партията на Матович състави коалиция с дясноцентристката евроскептична партия „Свобода и солидарност“, националистическата популистка партия „Семейство сме“ и центристката партия „За хората“. Правителството встъпи в длъжност на 21 март 2020 г. и се зае да изпълнява предизборните си обещания.

Действията на новите управляващи в областта на борбата с корупцията бяха признати за стъпка в правилната посока.

Действията на новите управляващи в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност бяха признати за стъпка в правилната посока. Още в първите месеци от мандата на новия кабинет на ключови позиции в съдебната власт бяха назначени хора, смятани за независими, и започнаха разследвания срещу бивши държавни служители и бизнесмени, смятани за въплъщение на широко разпространените корупционните практики.

Скандали обаче не липсваха. Местен вестник разкри, че магистърската теза на Матович е била плагиатствана. В отговор премиерът обвини словашките журналисти, че са „повърхностни, пристрастни и манипулативни“.

Най-сериозните проблеми на новото правителство обаче дойдоха с втората и третата вълна на пандемията от COVID-19. Управлението на кризата доведе до спорове и разделение в управляващата коалиция. А последните скандали доведоха до заплахи от коалиционните партньори да се оттеглят от управлението, ако Матович не подаде оставка.

Руската ваксина и кризата в коалицията

Руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ се превърна в ябълката на раздора за управляващата коалиция в Братислава. Здравните власти на Словакия съобщиха, че са поръчали 2 милиона дози от препарата, а първите бяха доставени още в началото на март.

Ваксината „Спутник V“ все още не е одобрена за употреба в Европейския съюз, а към момента на първите доставки в Словакия дори оценката ѝ не беше започнала все още. Това не е пречка държава от ЕС да купи, одобри самостоятелно и използва ваксината.

Повечето страни от блока обаче решиха да не купуват ваксината преди решението на европейския регулатор, а самият той предупреди националните власти да не избързват.

Коалиционните партньори на Игор Матович казаха, че той ги е заобиколил и е поръчал от руската ваксина без тяхното съгласие. Партията „За хората“ заплаши да напусне коалицията. „Свобода и солидарност“ на Рихард Сулик поиска Матович да се оттегли от премиерския пост и да бъде съставено ново правителство в същия мандат. По-късно самият Сулик подаде оставка.

Министърът на външните работи Иван Корчок от „Свобода и солидарност“ каза, че поръчката на дози от руската ваксина поставя под въпрос позицията на Словакия в НАТО и ЕС.

„Спутник V“ не е просто ваксина – тя е инструмент на хибридната война.
Иван Корчок

„Спутник V“ не е просто ваксина – тя е инструмент на хибридната война“, каза Корчок. В сряда той стана шестият министър от правителството на Матович, който подаде оставка.

А първият беше здравният министър Марек Крайчи, който е от партията на премиера. Той се оттегли след като коалиционните партньори поискаха и неговата оставка, а премиерът Матович го защити, но все пак прие оставката му.

След поредицата министерски оставки Игор Матович каза, че е готов да се оттегли, ако това ще реши кризата. Той обаче постави редица условия, които според коалиционните му партньори са недопустими. Матович поиска пост в новото правителство и по-малко влияние за „Свобода и солидарност“.

В началото на седмицата в кризата се намеси и президентката Зузана Чапутова, която също призова Матович да подаде оставка.

„Неизбежно е премиерът да даде път за намиране на съгласие между коалиционните си партньори като подаде оставка“, каза Чапутова.

„Три седмици разговори без резултат на фона на препълнени болници, изтощени медицински служители и хора, борещи се за живота си… това е опасно и безразсъдно.“

Предизвикателствата на пандемията

Епидемията в Словакия излезе от контрол през последните седмици. Страната е сред водещите по смъртност от COVID-19 държави в ЕС, заболеваемостта също е сред най-високите, а здравната система е претоварена.

По време на първата вълна на пандемията през пролетта в Словакия бяха наложени строги мерки. Затова подобно на повечето държави от Източна Европа тя не беше сред най-тежко засегнатите страни. В началото на втората вълна през есента обаче премиерът Игор Матович реши да заложи на масово тестване с бързи антигенни тестове и да не налага ограничителни мерки. Тази стратегия не даде резултат, а с разпространението на британския вариант кризата стана още по-сериозна.

Премиерът обвини за кризата лидера на „Свобода и справедливост“ Рихард Сулик, който беше министър на икономиката в правителството, и го нарече „идиот“. Сулик от своя страна каза, че Матович управлява кризата „безразсъдно“.

„Резултатите на правителството след 11 месеца на власт са смесени“, коментира пред Дойче веле Григорий Месезников, политолог от Института за обществени науки в Братислава. „То може да се похвали с някакъв успех в съдебната реформа и борбата с корупцията, но като цяло е разделено и се провали напълно в [управлението на] епидемията от коронавирус.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG