Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската агенция по лекарствата предупреди да не се избързва с одобряването на Спутник V


Спутник V може да бъде одобрен за използване в рамките на територията на всяка държава членка на ЕС дори без одобрението на ЕМА
Спутник V може да бъде одобрен за използване в рамките на територията на всяка държава членка на ЕС дори без одобрението на ЕМА

Държавите членки на Европейския съюз да не избързват с одобряването на ваксината Спутник V на национално ниво, преди Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да я определи като безопасна. За това призова членът на управителния съвет на организацията Христа Виртхюмер-Хохе.

“Нуждаем се от документи, които е необходимо да бъдат прегледани. Към момента нямаме и информация относно ваксинираните пациенти. Затова силно призовавам срещу даването на извънредно разрешение на национално ниво“, каза тя пред австрийската ORF. Тя добави още, че от Русия продължават да изпращат документи и процедурата по евентуалното одобрение на ваксината тече в момента.

Официално ЕМА започна процедурата по одобрение на ваксината на 4 март. Тя предвижда данните за ефективността и безопасността ѝ да бъдат разглеждани поетапно. Това значи, че вместо да се изискват всички необходими данни наведнъж, постъпващата информация от клинични проучвания ще бъде оценявана, когато стане достъпна. Когато бъдат събрани достатъчно данни, производителят ще може да подаде официално искане за достъп до европейския пазар.

По данни на Москва до юли могат да бъдат предоставени ваксини на 50 млн. европейци. Въпреки че европейските здравни власти не са издали разрешение за употреба на ваксината „Спутник V“, две държави от ЕС – Унгария и Словакия, вече поръчаха и дори получиха дози от нея. Това е възможно, защото държавите членки имат право да разрешават употребата на лекарства на територията си, без Европейската агенция по лекарствата да се е произнесла.

В края на януари българският здравни министър Костадин Ангелов допусна възможността за използването на руския продукт и в България, но само в случай, че той получи одобрението на Европейската агенция по лекарствата. Въпреки това преди седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска българското правителство също да купи „Спутник V”.

В петък предложението беше отхвърлено от парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG