Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия обяви, че е получила различен вид “Спутник V” от този, който е тестван


Държавният институт за контрол на лекарствата на Словакия (SUKL) обяви, че съдържимото в дозите от руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”, които страната получи, се различава от подадените от производителя данни, по които препаратът е анализиран от ЕС и реномираното великобританско списание за медицина The Lancet.

“Пробите от “Спутник V”, използвани в предклиничните и клиничните изследвания, публикувани в изданието Lanset нямат същите характеристики и съдържание като партидите, които бяха внесени в Словакия“, обявиха от регулатора. От там нямат обяснение за това каква може да е причината за разликите.

Преди ден SUKL обявиха, че заради неяснота около ефективността и рисковете, свързани с руската ваксина, дозите от нея не могат да бъдат използвани.

От руското министерство на здравеопазването не са отговорили на въпрос от Ройтерс относно ситуацията.

Словакия вече получи 200 хил. дози от руската ваксина, въпреки че тя не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Преди ден от европейския регулатор обявиха, че ще разследват дали “Спутник V” не е била тествана насила върху хора.

Поръчката на Словакия стана причина премиерът Игор Матович да подаде оставка.

Само преди ден чешкият премиер Андрей Бабиш обяви освобождаването на здравния министър на страната, след като се появиха множество информации, че той е отказвал да направи поръчка за “Спутник V”.

Единствената държава в ЕС, която използва руската ваксина, е Унгария, но това се случва и в други държави по света. Унгария е на първо място по смъртност на територията на ЕС, следвана от България.

По-рано тази седмицата стана ясно, че германската провинция Бавария е поръчала 2.5 млн. дози от “Спутник V”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG