Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Словакия подаде оставка след спор заради поръчката на “Спутник V”


Премиерът на Словакия Игор Матович ще размени поста си с министъра на финансите Едуард Хегер
Премиерът на Словакия Игор Матович ще размени поста си с министъра на финансите Едуард Хегер

Премиерът на Словакия Игор Матович подаде оставка, предаде ДПА. Той ще размени поста си с финансовия министър Едуард Хегер в опит за излизане от правителствената криза, която започна с оставките на шестима министри.

Промените в кабинета дойдоха след консултации между партийните лидери на три от управляващите в коалиция четири партии.

“Приемам това политическо предизвикателство“, заяви Хегер, след обявяването на номинацията му за министър-председател.

Очаква се по-късно днес той официално да бъде номиниран от президента Зузана Чапутова, както е заложено в конституцията на страната.

Във вторник петима от 16-те министри в правителството подадоха оставки. В ябълка на раздора се превърна руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. Здравните власти на Словакия съобщиха, че са поръчали 2 милиона дози от препарата, а първите бяха доставени още в началото на март.

Матович, който е лидер на партията „Обикновени хора и независими личности“ беше обвинен от партньорите си “За хората“ и “Свобода и солидарност“ в това, че ги е заобиколил при решението си да поръча от руските ваксини.

След поредицата министерски оставки Игор Матович каза, че е готов да се оттегли, ако това ще реши кризата. Той обаче постави редица условия, които според коалиционните му партньори са недопустими. Матович поиска пост в новото правителство и по-малко влияние за „Свобода и солидарност“.

В началото на миналата седмица в кризата се намеси и Зузана Чапутова, която също призова Матович да подаде оставка.

Кабинетът на Матович беше обвиняван и заради лошото справяне с кризата, породена от COVID-19. В началото на пандемията Словакия беше една от страните, които се справяха най-добре. Днес тя е една от най-тежко засегнатите в целия Европейски съюз при втората и третата вълна.

От самото начало на управлението на коалицията четирите формации, от които тя е съставена, имат несъгласия за управлението на здравната криза, в разгара на която дойдоха на власт, и на икономическите последствия от нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG