Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Наследихме решение, но не и план". Антъни Блинкен защити изтеглянето на САЩ от Афганистан


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговаря на въпроси на депутати от Комисията по външна политика на долната камара на Конгреса, 13 септември 2021 г.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговаря на въпроси на депутати от Комисията по външна политика на долната камара на Конгреса, 13 септември 2021 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен защити начина, по който Вашингтон се изтегли от Афганистан. Той направи това пред Комисията по външна политика на долната камара на Конгреса. Изслушването на Блинкен ще продължи във вторник и пред аналогичната комисия на Сената.

Новината идва на фона на многобройни критики на демократи и републиканци, свързани с изтеглянето на американските войски от Афганистан след 20-годишно присъствие в страната. Белият дом е обвиняван в това, че не е действал достатъчно бързо, за да евакуира американците и работилите за тях местни жители.

Дни след като САЩ потвърдиха намерението си да се изтеглят от Афганистан, талибаните започнаха да превземат различни райони на страната и на 15 август вече владееха столицата Кабул. Страхът от тях, съчетан с уверенията на Вашингтон за напускане на страната до 31 август, подтикна хиляди хора към летището, в очакване на превоз закъдето и да било.

По време на изслушването си пред долната камара на конгреса Блинкен не можа да посочи точно число на хората, които не са увакуирани. По думите му това са "около 100 американски граждани" и няколко хиляди души, които имат зелени карти.

Блинкен напомни, че решението за изтегляне от САЩ не е взимано от сегашната администрация на Белия дом, а от предишната - тази на президента Доналд Тръмп. "Ние наследихме споразумение за изтегляне [на Доналд Тръмп с талибаните], но не и план за това как да се осъществи това изтегляне", каза Блинкен.

Той напомни, че споразумението е било обвързано с крайна дата - 31 август.

Някои от републиканците определиха действията на президента Байдън като "катастрофа" и "падение", чу се и думата "предателство".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG