Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ поиска оставки в отбраната заради "прикривано убийство"


Даниел Митов. Снимката е архивна
Даниел Митов. Снимката е архивна

Депутати от ГЕРБ-СДС поискаха оставките на министъра на отбраната и на началника на "Военна полиция" заради разследването на смъртта на млад офицер на полигона в Ново село.

Даниел Митов, Тома Биков и Христо Гаджев направиха изявление в Народното събрание, в което обвиниха ръководството на Министерството на отбраната в "прикриване на убийството" на старши лейтенант Тодор Манчев от "Военна полиция" - Пловдив.

Офицерът беше открит мъртъв с огнестрелна рана в спално помещение на територията на учебния полигон "Ново село" на 19 юли. Разследването се водеше по основна версия за самоубийство.

Тодор Манчев беше един от наказаните със забележка заради инцидента в село Чешнегирово през май, когато група български и американски военни нахлуха погрешка в цех на частна фирма.

Във вторник сутринта БНТ съобщи, че след извършена ексхумация вече има нова версия за смъртта на 31-годишния Манчев. Експертиза е посочила, че куршумът минава от горната част на главата и това е причина разследващите да тръгнат по версията за убийство. БНТ цитира свои източници.

Депутатите от ГЕРБ твърдят, че "Военна полиция" е водила формално разследване, за да осигури комфорт на президента Румен Радев преди изборите.

"Тези хора не се спират пред нищо и са готови дори и да прикриват престъпление, за да може техният патрон кръстник да спечели втори президентски мандат", каза Даниел Митов.

Зам.-министърът на отбраната Пламен Йорданов каза пред парламентарната комисия по отбрана, че разследването на случая със старши лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден.

"Военна полиция няма отношение към въпроса, дори и са държани встрани, за да няма замърсяване на случая", каза Йорданов, цитиран от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG