Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обяви за недопустимо нахлуването на военни в завод


Rumen Radev

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от българската или от чужда армия. Това каза в понеделник президентът Румен Радев.

Държавният глава се срещна с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово, съобщиха от прессекретариата на президента.

На 11 май американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада провеждат учебна симулация, част от която е било овладяването на сгради на летище Чешнегирово. По време на учението войниците са влезли и в сграда до летището, където са били български работници. Американското посолство се извини за допуснатата грешка на частното предприятие и на служителите в сградата. Инцидентът стана публично известен в края на миналата седмица.

В понеделник държавният глава каза, че очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при осъществяване на учения.

"Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани", каза още Радев.

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов е разговарял със собственика на предприятието край Пловдив. Той подчертава, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни "изключително неприятни и смущаващи недоразумения".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG