Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Голямо, голямо щастие“. Пилотът Дарио Коста с рекорд на Гинес


Дарио Коста е посрещнат от екипа си с ръкопляскане след успешния полет. Екипът се състои от 40 души, а подготовката за изпълнението трае над година.
Дарио Коста е посрещнат от екипа си с ръкопляскане след успешния полет. Екипът се състои от 40 души, а подготовката за изпълнението трае над година.

Няколко световни рекорда за 44 секунди. Това постигна в началото на септември състезателният пилот Дарио Коста. Тогава той стана първият човек, прелетял със самолет през тунел - и то не през един, а през два.

Така Коста се сдоби и със сертификат за рекорд на Гинес. Световният рекорд е за най-дълъг тунел, през който е прелитал самолет (1730 м). Заедно с него Коста постигна и още няколко рекорда, сред които и за първо излитане в тунел.

"Никога през живота си не бях летял в тунел - никой никога не го беше правил - така че в главата ми имаше голяма въпросителна дали всичко ще мине, както очаквахме", казва Коста за сайта на Red Bull.

"Разбира се, това беше голямо облекчение, но основната емоция беше голямо, голямо щастие. За мен това е още една сбъдната мечта", добавя той.

Прелитането през тунел е изключително трудно, тъй като при толкова висока скорост (около 245 км/ч) всеки контакт с асфалта или със стените на тунела би могъл да бъде фатален.

При излизането от първия тунел Коста е допълнително затруднен и от страничния вятър, който го изтласква леко встрани, но пилотът съумява навреме да се върне в правилната позиция.

Дарио Коста е роден през 1980 г. и мечтае да стане летец още като момче. В гимназията започва да учи пилотиране и едва на 16-годишна възраст прави първия си самостоятелен полет.

Преди да превърне умението си в професия обаче, му се налага да работи на всевъзможни позиции – като чистач на басейни, градинар, пощальон.

След като печели стипендия на Аероклуб Болоня, получава квалификация за търговски пилот, инструктор по полети и инструктор по висш пилотаж, а по-късно става и състезателен пилот.

Коста е познат с рисковите си ниски полети. През 2019 г. например за снимките на късометражния филм "Dreams of Flight" той за пръв път изпълнява състезателни маневри ниско над пустинята Намибия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG