Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-високопоставеният генерал на САЩ е уверявал Пекин, че Тръмп няма да започне война с Китай


Доналд Тръмп отрече, че е имал намерения да напада Китай и определи историята като "изфабрикувана"
Доналд Тръмп отрече, че е имал намерения да напада Китай и определи историята като "изфабрикувана"

Най-високопоставеният генерал в армията на САЩ Марк Мили на два пъти е уверявал Китай, че Вашингтон няма да започне война срещу Пекин. Това се е случило в тайни разговори в последните месеци от мандата на Доналд Тръмп, съобщи Вашингтон пост.

В ролята си на председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мили е провел два телефонни разговора с генерал Ли Цзочън от Народноосвободителната армия. Първият е бил на 30 октомври - четири дни преди президентските избори, а вторият на 8 януари – два дни, след като привърженици на Тръмп проникнаха в сградата на американския Конгрес във Вашингтон.

В разговорите между двамата генерали Мили се е опитал да увери китайската страна, че САЩ са стабилни и няма причина Пекин да се бои от нападение. В случай на атака той е обещал да предупреди колегите си, пишат от Вашингтон пост. Повод за обажданията му е било притеснение от евентуалните действия на Тръмп.

Информацията е базирана на книгата „Опасност“ на журналистите Боб Удуърд и Робърт Коста, която ще излезе на пазара през следващата седмица.

В свое официално изявление Тръмп нарече историята „изфабрикувана“. Според него, ако все пак тя се окаже вярна, Мили трябва да бъде съден за измяна.

„Нека също така отбележа, че никога не съм си мислил да нападам Китай“, каза още Тръмп.

Историята предизвика и част от представителите на Републиканската партия да поискат от Джо Байдън да уволни Мили за издаване на класифицирана информация.

От Белия дом засега отказват коментар по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG