Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС ще помага на Афганистан, "за да няма глад"


Председателката на Европайската комисия Урсула фон дер Лайен на своята годишна реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург, 15 септември 2021.
Председателката на Европайската комисия Урсула фон дер Лайен на своята годишна реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург, 15 септември 2021.

Ускоряване на глобалната ваксинация, подпомагане на Афганистан и повече усилия в областта на отбраната. Това са част акцентите на тазгодишната реч „За състоянието на Съюза“, която председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изнесе в сряда.

Ежегодната реч се изнася пред Европейския парламент в Страсбург, като целта ѝ е да бъдат изложени приоритетите на ЕК за предстоящата година. Фон дер Лайен изнася втората си такава, след като встъпи в длъжност през 2019 г.

Като основен приоритет на Комисията Фон дер Лайен посочи ускоряването на процеса на ваксинация по света. Тя съобщи, че Съюзът ще направи ново дарение от 200 милиона дози ваксини против коронавирус на държави извън ЕС, който вече се е ангажирал с раздаването на 250 милиона дози.

Към края на август стана ясно, че 70 процента от възрастното население на съюза е напълно ваксинирано. На фона на това Фон дер Лайен каза, че 19 членки на съюза ще успеят да възстановят икономиките си на предпандемично ниво до края на годината, а останалите – през следващата.

ЕС ще подпомогне и Афганистан с допълнителни 100 милиона евро с нов пакет мерки в рамките на следващите седмици. До момента ЕК е увеличила четирикратно помощните средства за Афганистан до 200 милиона евро.

„Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем реалната опасност от голям глад и хуманитарна катастрофа“, каза председателката на ЕК .

Във връзка с външната политика на Съюза председателката на ЕК обяви провеждането на среща на високо равнище по въпросите на европейската отбрана, на която да бъде обсъдено създаването на европейски отбранителен съюз. Срещата ще се състои по време на Френското председателство на Съвета на ЕС.

“Европа трябва да може и да иска да може да прави повече сама”, каза Фон дер Лайен.

Тя призова и за създаване на европейска политика за киберотбрана и нов европейски законодателен акт за киберустойчивост.

В областта на климатичните промени председателката на ЕК обеща да подкрепи развиващите се страни, като удвои външното финансиране за биоразнообразието. В подкрепа на техния екологичен преход ще бъдат отделени допълнителни 4 млрд. евро за финансиране на борбата с изменението на климата до 2027 г.

Фон дер Лайен обяви и нов Европейски законодателен акт за чиповете, които са необходими при производството на всякакви видове технологии. Законодателният акт обединява европейския капацитет за научни изследвания, за разработки и за изпитвания в областта на полупроводниците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG