Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почти всички българи очакват ЕС да дава пари само при законност и прозрачност


Вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов преработи българския план, но очаква следващото правителство да го изпрати.
Вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов преработи българския план, но очаква следващото правителство да го изпрати.

Огромното мнозинство от българите очакват Европейският съюз да дава пари за възстановяване само на държави, които прилагат "принципите на правовата държава и демократичните ценности". Подкрепата за тази позиция е висока сред хората от всички държави в ЕС, но в България тя е дори по-висока.

Това показва проучване на Евробарометър, публикувано в петък от Европейския парламент в навечерието на предстоящия дебат за състоянието на Европейския съюз на 15 септември. Данните говорят за висока обществена подкрепа за прозрачност и ефективен контрол при отпускането на пари по програмата NextGenerationEU - става дума за плановете за възстановяване и устойчивост, които всяка държава членка подготви.

Заради политическата криза България все още не е изпратила своя план. София може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел, като 13% от тях могат да бъдат получени авансово.

Гражданите на ЕС подкрепят зачитането на принципите на правовата държава да е условие за предоставянето на средства. Четирима от всеки петима граждани на ЕС (81%, като делът за България е 85%) са съгласни, че „ЕС следва да предоставя средства на държавите членки само при условие че тяхното правителство прилага принципите на правовата държава и демократичните ценности“.

Резултатите от проучването показват и опасения в редица европейски държави относно това доколко добре и целесъобразно националните правителства ще използват тези допълнителни средства от ЕС. За България това са 49% от хората, докато средно за Европейския съюз са 41 на сто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG