Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинският съд задържа Брендо за 20 дни, за да бъде екстрадиран


Евелин Банев-Брендо в Съдебната палата в София
Евелин Банев-Брендо в Съдебната палата в София

Издирваният от три европейски страни, включително България, Евелин Банев-Брендо е задържан за 20 дни от Районният съд в Киев. Това съобщи местното бюро на Радио Свободна Европа, позовавайки се на информация от прокуратурата в Украйна.

Съдебното разпореждане за ареста на българина е постановено, за да бъде обезпечено по-нататъшното развитие на производството му по екстрадиция.

В края на миналата седмица български власти заявиха, че ще изпратят официално искане за предаването на Банев, който беше издирван неуспешно от Интерпол от 2016 г. насам.

През 2018 г. той беше окончателно осъден в София на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за трафик на кокаин.

Евелин Банев беше задържан миналата седмица в Киев. Местната полиция съобщи, че той е пребивавал там с фалшиви документи, както и че в обитаваната от него къща е открита оранжерия за марихуана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG