Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кирил Петков и Асен Василев не са част от новия служебен кабинет. Стефан Янев остава премиер


Новото служебно правителство беше представено от президента Румен Радев

Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат част от новия служебен кабинет. Освен тях в състава на правителството има още една промяна, която е свързана с поста на министър на транспорта. Това стана ясно по време на представянето на новите министри в четвъртък в Президентството.

Местата на Кирил Петков и Асен Василев ще бъдат заети съответно от Даниела Везиева и Валери Белчев. В министерството на транспорта на мястото на Георги Тодоров застава Христо Алексиев.

Белчев е възпитаник на „Харвард“, откъдето има магистърска степен по публична администрация. Той е и магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас, както и доктор на икономическите науки в УНСС. Работил е в редица големи международни банки и е бивш директор на Фонда на фондовете по време на второто управление на ГЕРБ.

Везиева е родена в Русе и е завършила финанси в стопанската академия в Свищов. Тя е бивш зам.-министър на икономиката във втория кабинет на Бойко Борисов от ноември 2014 г. до февруари 2017 г. От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор. Последно беше част от икономическия екип на Кирил Петков. В кариерата си е заемала мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантската дейност.

Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Той беше служебен министър на транспорта в първия служебен кабинет на Румен Радев с премиер Огнян Герджиков. Алексиев беше и предложението за транспортен министър в първия проектокабинет на „Има такъв народ“ с премиер Николай Василев.

Ето пълния състав на новия служебен кабинет:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

„Служебното правителство е успешен пример, стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната. Вие върнахте доверието в институциите. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото“, каза Радев по време на представянето на новите министри. Той подчерта, че срещу кабинета ще се готвят протести, но също и че вярва, че министрите ще се справят с натиска.

От своя страна Стефан Янев каза, че кабинетът му ще продължи с усилията си по посока овладяване на кризите и обеща, че отново ще бъдат положени всички усилия за провеждането на честни избори.

Малко по-късно се очаква и Кирил Петков и Асен Василев да обявят плановете си и дали ще се включат в битката на парламентарните избори на 14 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG