Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да има идеология, а почтени хора". Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще участват в изборите


Кирил Петков обяви, че ще участва в парламентарните избори на 14 ноември
Кирил Петков обяви, че ще участва в парламентарните избори на 14 ноември

Кирил Петков и Асен Василев са отказали участие в новото служебно правителство на Румен Радев и започват свой политически проект. Това съобщи Петков по време на предаването на поста си на новия служебен министър на икономиката Даниела Везиева.

„Ние влизаме в политиката. Ще бъдем част от политическия живот и ще участваме на следващите избори“, каза Петков. Той подчерта, че в момента с Василев обмислят всички варианти за потенциално участие в следващите избори, тъй като нямат време за основаване на собствена партия. По думите му във формацията, с която изберат да участват на вота, ще бъдат допускани само „почтени“ хора, които могат да докажат произхода на всичките си средства.

„Няма да има идеология. Ще работим с всички почтени хора“, каза Петков и уточни, че той вярва в използване на „десни инструменти за леви цели“.

Бившият служебен министър призова гражданите и медиите да не се подвеждат по хора, които обявяват политическите цели на новото формирование или събират пари от негово име. Той отхвърли обвиненията, че участието му в политиката е „някакъв инженеринг проект“.

Петков каза още, че партията по никакъв начин няма да бъде свързана с президента Радев, както и че началото на политически проект е било изненада дори за самия него.

Ето още някои от нещата, които Петков каза в четвъртък:

  • „Ако си мечтаеш само за политическа кариера, ти ставаш зависим“.
  • „За съжаление на много от участниците в политическия живот, няма да се съобразяваме с техните виждания“.
  • „Не можем да кажем, че сме десни, защото чистото дясно казва „бизнесът си е бизнес, не трябва да има правителство. Чистото ляво казва: само разпределение“.
  • „Ние не вярваме в този момент, където едни политически инвеститори инвестират в едни политически партии и после очакват тези средства да им се върнат няколко пъти през обществени поръчки. Този модел ще бъде прекъснат и ние няма да играем по този начин“.

По време на предаването на властта в министерството на финансите Асен Василев също потвърди участието си в новия политически проект. Той подчерта, че от опита му като министър е установил, че България не е бедна, „а много крадена държава“, а ситуацията може да бъде подобрена чрез по-стриктен контрол от страна на институциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG