Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Времеубежище" на Георги Господинов с номинация за най-престижната литературна награда на Италия


Това е втората номинация за "Стрега" на Георги Господинов, след 2014 г., когато той беше номиниран за романа си "Физика на тъгата"
Това е втората номинация за "Стрега" на Георги Господинов, след 2014 г., когато той беше номиниран за романа си "Физика на тъгата"

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“. Произведението е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги, съобщи изданието „Жанет 45“.

Господинов ще се състезава с автори като румънката Ана Бландиана и носителя на „Гонкур“ Ерве льо Телие.
Наградата „Стрега“ ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи на Капитолийския хълм в Рим.

Това е втората номинация на Господинов за престижната награда. През 2014 г. той беше номиниран за романа „Физика на тъгата“.

„Стрега“ се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили важно национално признание в страните си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG