Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руснаците гласуват за парламент в следващите три дни заради COVID-19


Русия провежда парламентарни избори от петък до неделя, ключително. Вотът е организиран в три последователни дни заради епидемията от коронавирус с цел да се спазват мерките за социална дистанция и да не се струпат твърде много избиратели по едно и също време в скциите.

Общо около 110 милиона руснаци имат право да излъчат 450 депутати от Държавната дума за мандат от 5 години. Половината от тях се избират пропорционално, а останалите – мажоритарно.

Освен изборите за Държавната дума, в десетки населени места в страната ще има регионални избори. Така например в 9 региона ще се гласува за висши длъжностни лица, в 39 региона ще се избират депутати в местните парламенти, а в още 3 региона – Северна Осетия, Карачаево-Черкезия и Дагестан, местните депутати ще гласуват за губернатори, предложени от президента. В цяла Русия ще се гласува и за градски и общински съвети.

Вотът ще премине на фона на очакванията на международни наблюдатели, че Кремъл ще потисне критичните гласове. Властите вече предприеха мерки за блокиране на най-големия фактор на изборите – инициативата „Умно гласуване“, подкрепена затворения опозиционер Алексей Навални.

Става въпрос за мобилно приложение, което изчислява кой от опонентите на управляващата партия „Единна Русия“ по места има най-големи шансове да победи нейните кандидати. Навални призова привържениците си да използват „Умно гласуване“, за да подкрепят само кандидати с шанс за успех срещу партията, подкрепяща президента Владимир Путин.

Проучванията преди изборите на независимия Levada Center показват, че мнозинството руснаци са недоволни от функционирането на Думата. Анкетите показват още по-дълбоко недоволство към „Единна Русия“, формално независима партия, която всъщност е тясно свързана с Кремъл и президентската администрация.

„Единна Русия“ държи преобладаващо мнозинство в Държавната дума, но популярността ѝ в момента е на най-ниско ниво в последните две десетилетия. За разлика от нея, Путин запазва рейтинга си на ниво от около 60% одобрение и няма истински политически съперник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG