Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нищо подобно не е правено в Европа". Италия ще изисква сертификат за COVID-19 от работещите


Учителка представя "зелен сертификат", за да влезе в училище

Всички работещи в частния и публичния сектор в Италия ще трябва да представят сертификат, че са ваксинирани срещу COVID-19 или, че са прекарали коронавируса, или отрицателен тест. В противен случай няма да бъдат допускани на работа. Мярката е първа по рода си в Европа и влиза в сила от 15 октомври.

Всеки работещ, който не може да представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен от работа, без да получава заплащане, но не може да бъде уволнен, съобщиха министри, след като кабинетът одобри мярката. Тези, които пренебрегнат разпоредбите, и ходят на работа, ги заплашва глоба между 600 и 1500 евро. За работодателите санкциите ще са от 400 до 1000 евро.

„Нищо подобно не е правено в Европа. Ние сме в предните редици в света“, каза министърът на държавната администрация Ренато Брунета.

Той добави, че правителството очаква, веднага след оповестяването на новия указ, рязко увеличаване на ваксинациите, така че преди предвидените в него изисквания да влязат в сила, до голяма степен вече да е постигнат желаният ефект.

Около 68% от италианското население е напълно ваксинирано, което е около средното ниво на повечето други страни от ЕС. Италия е сред европейските държави, които вече изискват здравен сертификат или „зелена карта“ за тези, които искат да имат достъп до музеи, фитнес зали и заведения за хранене на закрито.

През последните седмици в Италия имаше спорадични протести срещу засиления натиск върху хората да се ваксинират, но повечето политически партии, като и основните федерации на работодателите подкрепиха мярката, надявайки се, че тя ще предотврати следващи локдауни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Професия Ютюбър. Кой е Слави The Clashers и какво работи
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
XS
SM
MD
LG