Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Условието е да не искат места в листите”. Василев и Петков търсят партия мандатоносител


Асен Василев и Кирил Петков представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"
Асен Василев и Кирил Петков представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще се явят на парламентарните избори като самостоятелен политически субект. В неделя те представиха проекта си “Продължаваме промяната”.

“В момента сме в процес на разговори със 7-8 партии”, каза Кирил Петков, но не пожела да каже контретни имена. Условието, при което се водят разговори, е бъдещият мандатоносител “да не иска пари и да не иска места в листите”, каза Петков.

Лицата на формацията

Лицата, които ще са в основата на новата формация са предимно членове на екипите, с които са работили двамата бивши министри. Това са бившите заместнички на Кирил Петков – Калина Константинова и Яна Балникова. Водеща роля в проекта има и Даниел Лорел от Комисията по прозрачност към Министерството на икономиката, адвокатът Даниел Милчев и Деница Симеонова, която се представи като социален предприемач.

По отношение на структурите и съставянето на листите двамата казаха, че ще разчитат на мрежата от студенти, които са преминали курсовете им в СУ "Св. Климент Охридски.

Целите

Петков и Василев казаха, че с проекта си поставят няколко основни цели: да се спрат корупцията и кражбите; да се освободи малкият и средният бизнес да работят свободно; да се привлекат високотехнологични инвестиции, като “цялото това благоденствие се разпредели по-справедливо”, обясни Петков.

Критериите, по които ще се подбират хората, с които ще работят бившите министри, са да "имат добра кариера извън политиката, да не са били в повече от една партия, както и около имената им да няма потенциални сандали", каза Петков.

Членовете на формацията ще подписват договори за почтеност, с които ще се съгласяват да бъде свалена банковата тайна от сметките им.

Отношенията с Радев

Василев и Петков казаха, че не са президентски проект. “Идеята за този проект се зароди, когато започнах работа с 46-ото Народно събрание. В този един момент си говорихме с Кирил и си казахме, че колкото и да сме неподготвени, това е начинът”, каза Василев.

Двамата обявиха, че подкрепят кандидатурата на Румен Радев за президент. “Румен Радев представлява нашите ценностти”, каза Петков.

Подкрепа за политики

Двамата обявиха, че подкрепят съдебната реформа и са за смяна на главния прокурор Иван Гешев.

По отношение на т.нар. Зелена сделка Асен Василев каза, че в този момент “тя е пресолена и Европа сама си е сложила тежести, които я правят неконкурентна по отношение на САЩ и Европейския съюз”.

Според Василев данъците не трябва да се увеличават. “Има достатъчно постъпления в хазната, въпросът е в действието на констролните механизми”, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG