Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колкото "всички пенсии за 9 месеца." Държавните дружества са раздали за две години 8,6 млрд. лева без конкурси


Асен Василев по време на брифинга в сряда
Асен Василев по време на брифинга в сряда

Държавните дружества са раздали 8,6 млрд. лева на частни фирми без обществени поръчки между януари 2019 г. и април 2021 г. Това съобщи финансовият министър Асен Василев по време на пресконференция.

„Ако ги съотнасем към това, което харчим като държава, това са всички пенсии за 9 месеца“, каза министърът на финансите в сряда.

Това е станало възможно заради т.нар. процедура „инхаус“, която предвижда възлагане на проекти от държавата на държавни фирми без конкурс. По думите на Асен Василев тази практика следва да се използва само в изключителни случаи и дейностите не трябва да се възлагат на подизпълнители.

Предишните управляващи обаче са използвали тази процедура често, а държавните фирми, на които са възложени поръчките, са плащали за дейностите на частни подизпълнители, които не са избирани с конкурс. Голяма част от парите са изплатени на частните фирми авансово, стана ясно още по време на пресконференцията.

„Всъщност това е един начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и без конкурс“, каза Василев.

По думите на Асен Василев държавните предприятия са сключили договори на стойност малко над 20 млрд. лева от между началото на 2019 г. и април 2021 г. От тях 11,7 млрд. са били с обществени поръчки, а 8,6 млрд. или над 40% са били похарчени без обществени поръчки.

„Ако спрем тези течове и това неразумно харчене, пари ще има за всичко – за пенсии, за здравеопазване, за образование и за пътища. Но парите трябва да се харчат ефективно, целесъобразно и законосъобразно“, каза Асен Василев.

Свлачища, пътища, язовири

На пресконференцията присъстваха и министрите на регионалното развитие Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков, които представиха данни за тази практика пред последните години в сега управляваните от тях министерства. По-голяма част от данните бяха изнесени от министрите по-рано.

Виолета Комитова посочи, че през Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) милиони за укрепване на свлачища и малко над милиард за изграждане на участъци от автомагистрала „Хемус“ са отивали в държавното дружество „Автомагистрали“. То от своя страна е дало голяма част от средствата авансово на частни фирми за дейности, които не са започнали.

Като пример Комитова посочи, че за укрепване на 84 свлачища с постановление на Министерски съвет през 2019 г. са отпуснати 570 млн. лева. През регионалното министерство и АПИ 221 млн. от тях са дадени на държавната „Автомагистрали“, а тя е дала 188 млн. на частни подизпълнители суми, определени от самите тях в ценовите им предложения. Резултатът е, че към 1 юни тази година е било завършено укрепването само на едно свлачище – това край пътя за Рилския манастир. За останалите дори няма разрешение за стоеж по думите на Комитова. Срокът за завършването им е декември тази година.

Кирил Петков каза, че същата практика е съществувала в Държавната консолидационна компания (ДКК), която е предоставила милиони за ремонт на язовири на държавната фирма „Монтажи“, а тя от своя страна ги е предоставила на частни подизпълнители авансово.

Той посочи също, че са отпуснати 182 млн. лева за изграждане на правителствен комплекс от 90 000 кв. м в „София Тех Парк“. Договорът за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор е подписан без обществена поръчка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG