Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Путин отново спечели изборите в Русия


Мъж пред екраните за видеонаблюдение на изборите в сградата на ЦИК в Москва. Видеонаблюдението показа много нарушения в хода на гласуването, но засега не е ясно дали това ще се отрази на крайните резултати.

Прокремълската партия "Единна Русия" печели парламентарните избори в Русия. При 71% обработени бюлетини тя получава близо 49% от гласовете, следвана от партията на комунистите КПРФ с 20,25%, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК).

Новината идва на фона на многобройни нарушения в хода на гласуването, което за първи път в историята на страната протече в три последователни дни.

До изборите не бяха допуснати опозиционни кандидати от екипа на Алексей Навални, който е най-известният критик на Кремъл. Неговите организации бяха обявени за екстремистки по-рано тази година.

5-процентовата бариера за влизане в парламента преодоляват още националистите от ЛДПР с 7,68% и "Справедлива Русия" със 7,42%.

Петата и засега последна формация, която ще бъде представена в новата руска Дума е партия "Новите хора", която засега получава 5,53% от гласовете. Тя беше регистрирана преди година без съпротива от страна на властите и се смята за близка до Путин.

Изборите се провеждат по смесена пропорционална и мажоритарна система. В седем района, включително и в Москва, беше допуснато и електронно гласуване, данните от което все още не са обявени.

* Новината е обновена с данни, валидни към 9 сутринта в понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG