Връзки за достъпност

Извънредни новини

Истинска ли е брадата? Как двама мъже се промениха, за да отнемат гласове на руски опозиционер


Част от плакат, поставен пред избирателните секциии на район в Санкт-Петербург. Той показва, че трима кандидати със сходна външност и еднакви име и фамилия се явяват на избори, насрочени за 19 септември.
Част от плакат, поставен пред избирателните секциии на район в Санкт-Петербург. Той показва, че трима кандидати със сходна външност и еднакви име и фамилия се явяват на избори, насрочени за 19 септември.

От плаката гледат трима мъже с еднакви имена и бради. И тримата са кандидати за парламента на Санкт Петербург. Казват се Борис Вишневски, само бащините им имена са различни.

Плакатът е отпечатан и ще бъде поставен пред избирателните секции - точно там, където човек би трябвало да се ориентира за кого да гласува. Изборите за законодателно събрание на Санкт Петербург са насрочени за 19 септември и ще се състоят заедно с парламентарните избори в страната.

Проблемът с изображенията е в това, че само един от тримата "еднакви" кандидати е роден като Борис Вишневски, има брада отдавна и е естествено оплешивял. Той е кандидат на опозиционната партия "Яблоко".

Останалите двама са променили по съдебен път имената си и са изменили външността си, която в момента наподобява тази на опозиционера, написаха Новая газета и сайтът фонтанка.ру. И двамата се кандидатират като независими.

Рожденото име на единия е Виктор Биков, а на другия - Алексей Шмельов. Фактът, че са сменили имената си, е посочен на самия плакат, отпечатан от избирателната комисия.

И двамата "независими" доскоро са ходели без брада, а Биков не е имал плешивина като на снимката, сочи друга негова снимка.

Според кандидата на опозиционната "Яблоко" става дума за политическо мошеничество, чиято цел е да обърка избирателите и с това да се намалят гласовете на опозицията.

Борис Вишневски и в момента е депутат на Законодателното събрание на Санкт Петербург. През лятото избирателната комисия се позова на неправилно подадени документи и отказа да го регистрира за изборите на 19 септември. По-късно отказът беше отменен и Вишневски беше официално приет за кандидат на "Яблоко".

Срещу други опозиционни кандидати бяха предприети различни мерки, които да им попречат да се явят на избори - срещу някои започнаха наказателни дела, а други бяха посочени като екстремистки организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG