Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още двама руски опозиционери бяха арестувани


Руският президент Владимир Путин. Снимката е илюстративна.

Двама опозиционни политици бяха арестувани в Моства и Санкт Петербург по различни обвинения. Този факт може да им попречи да участват в парламентарните избори в Русия, съобщават информационните агенции.

В петък в Москва беше задържана общинската съветничка Кетеван Хараидзе от опозиционната партия "Яблоко". Това стана месец след като тя беше съобщила, че ще се кандидатира за депутат в долната камара. Все още не е ясно какво е обвинението срещу нея.

Часове по-рано в Петербург беше задържан общинският съветник Максим Резник. Той е обвинен за купуването на 18 грама марихуана. В петък съдът го остави под домашен арест.

В жилищата на двамата арестувани е проведен обиск, иззета е техника и лични вещи.

Двата ареста идват на фона на други събития, насочени срещу опозиционни политици и активисти.

На 1 юни в Москва беше задържан опозиционният политик Дмитрий Гудков, който по-късно беше пуснат от ареста и напусна страната. От чужбина той съобщи, че се е отказал да се кандидатира за депутат.

На 9 юни в Санкт Петербург беше арестуван блогърът Юрий Ховански, който е подозиран в тероризъм.

Организацията на Алексей Навални, който е най-известният критик на Кремъл - Фондът за борба с корупцията (ФБК) - беше обявена за екстремистка организация от съда на 9 юни. Според руското законодателство това означава, че всеки, който е имал досег с нея в миналото, не може да се кандидатира за депутат.

Самият Навални е в трудов лагер по старо обвинение. Неговата юристка Любов Собол преди дни се отказа от участие в изборите. Най-близкото обкръжение на Навални, в това число и Собол, е под домашен арест или под стража.

От 2012 г. руското законодателство прогресивно се втвърдява и вече допуска ограничения на правата за множество провинения - получаване на финансиране от чужбина, сътрудничество с хора, получили чуждо финансиране, организация на митинги, онлайн призиви за изразяване на несъгласие, "лайкове" в социалните мрежи под подобни призиви и публикации, представящи участието на Москва във Втората световна война по критичен или многопланов начин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG