Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брендо поиска да изтърпи всичките си присъди в България. Засега съдът отказва


Евелин Банев-Брендо
Евелин Банев-Брендо

Арестуваният в Киев Евелин Банев-Брендо е поискал да изтърпи всичките си окончателни присъди в България. Това става ясно от разпореждане на Софийския грдски съд (СГС), с което молбата му засега е отхвърлена. Причината е, че той не се намира на територията на Европейския съюз (ЕС). Банев може да поиска това отново, когато влезе в ЕС.

Той има окончателни присъди от 6 години затвор в България, 20 години затвор в Италия и 10 години и половина затвор в Румъния. Те са по обвинения за наркотрафик и пране на пари от наркотрафик.

Брендо беше заловен от украинската полиция на 6 септември и оттогава е задържан в Киев. От разпореждането на СГС става ясно още, че българското правосъдно министерство е изпратило искане за екстрадицията му в София на 14 септември.

Междувременно украинският съд задържа Банев за срок от 20 дни, за да обезпечи екстрадиционната му процедура. Засега обаче нито властите в Украйна, нито тези в България, прогнозират колко време би отнела тя и дали той ще бъде върнат именно в София при положение, че е издирван и от италианските и румънските разследващи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG