Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет


Георги Георгиев
Георги Георгиев

С 36 гласа за нов председател на Столичния общински съвет (СОС) бе избран Георги Валентинов Георгиев. В тайното гласуване не участваха "Демократична България" и Борис Бонев, които протестираха срещу прибързания избор на наследник на Елен Герджиков.

Той напусна по нареждане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано тази седмица. Герджиков оглавяваше СОС повече от 11 години.

"Съзнавам, че поемам поста на председател на СОС в една необичайна ситуация, но ви уверявам, че ще работя за връщането на политическия диалог и конструктивния дух на работа в общинския съвет. Вратата ми ще бъде отворена за всеки един от съветниците, защото гражданите очакват от нас освен дискусии и резултати", каза Георгиев при поемането на председателския пост.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че оставката на Герджиков не е толкова изненадваща, колко изглежда и че промяната в работата на групата на общинския съвет на ГЕРБ-СДС се обсъжда отдавна.

„Демократична България“ планира да обжалва избора, защото е извършен в нарушение на правилника, съобщиха от пресцентъра на партията. Те се обявиха и против намесата на бившия премиер Борисов в работата на общинския съвет.

Адвокат Георгиев е роден през 1986 г. и е завършил право в Софийския университет. Има и магистърска степен по международно право в King's College London. Защитил е дисертация на тема "Залог на търговското предприятие" в Софийския университет, въз основа на която издава книга със същото заглавие. В момента е главен асистент по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет и е управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Георгиев и Колев". Досега като първи мандат общински съветник от ГЕРБ той оглавяваше общинската комисия по бюджет и финанси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG