Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каталунският лидер Пучдемон беше арестуван в Италия


Карлес Пучдемон. Снимката е архивна.
Карлес Пучдемон. Снимката е архивна.

Италианската полиция арестува бившия премиер на испанската автономна област Каталуня Карлес Пучдемон. Това е станало въз основа на европейска заповед за арест, издадена от съдия в Испания, предадоха информационните агенции.

Пучдемон е един от лидерите на каталунското движение за независимост. По време на неговото управление на областта беше провъзгласено отделянето на Каталуня от Испания, което не получи международна подкрепа.

След референдума за независимост на Каталуня през 2017 г. Пучдемон беше свален от поста си и напусна Испания. Няколко месеца по-късно той беше за кратко арестуван на границата между Германия и Дания. Година по-късно той беше арестуван и в Белгия, но отново освободен.

В момента Пучдемон е евродепутат, но имунитетът му е отнет. Испания повдигна срещу него обвинения за подстрекателство към бунт.

В четвъртък италианската полиция арестува Пучдемон на остров Сардиния, където той е имал насрочени срещи с италиански националисти. Очаква се съдът да реши дали той да бъде екстрадиран в Испания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG