Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС обвини Русия в съучастие в хакерски атаки срещу страни членки


Кремъл и президентът Владимир Путин многократно са отричали връзки с хакерски атаки срещу ЕС и САЩ
Кремъл и президентът Владимир Путин многократно са отричали връзки с хакерски атаки срещу ЕС и САЩ

Европейският съюз обвини Русия в съучастие в кибератаките от страна на хакерската група Ghostwriter срещу няколко държави членки. Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на Брюксел, цитирано от ДПА.

Цел на „злонамерените“ действия са били депутати, представители на правителството, политици, журналисти, както и членове на граждански организации.

„Получаван е достъп до компютърни системи, както и лични профили, от които са били откраднати данни“, се казва в позиция на 27-те страни членки, които описват ситуацията като заплаха за „базовото функциониране“ на обществата. Брюксел иска от Москва да се придържа към нормите на „отговорните държави в киберпространството“. Към Русия беше отправено и предупреждение, че поведението ѝ ще бъде обект на бъдещи дискусии, както и че могат да бъдат взети допълнителни мерки.

По-рано през месеца главният прокурор на Германия започва разследване във връзка с няколко кибератаки срещу германски политици, в които се подозира участието на руското разузнаване.

Преди дни от външното министерство в Берлин директно обвиниха руското военно разузнаване, известно като ГРУ, във връзка с атаките от страна на хакерската група Ghostwriter. Атаките са били свързани с провеждането на изборите в страната.

Хакерите вече бяха обвинени в намеси в политическите системи и кампании в Полша, Латвия и Литва.

Най-сериозен беше скандалът, предизвикан от разпространените лични кореспонденции на водещи политици в Полша, сред които беше и такава на премиера Матеуш Моравецки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG