Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Всички необходими действя“. Байдън и Путин проведоха телефонен разговор за хакерските атаки срещу САЩ


Хакерските атаки срещу американски компании бяха тема на разговора между двамата лидери по време на срещата им в Женева през юни
Хакерските атаки срещу американски компании бяха тема на разговора между двамата лидери по време на срещата им в Женева през юни

Президентът на САЩ Джо Байдън е призовал руския си колега Владимир Пурин да бъдат предприети действия във връзка с кибератаките срещу американски компании. Това се е случило в телефонен разговор между двамата лидери в петък.

„САЩ ще предприемат всички необходими действия“, с цел да предпазят ключова инфраструктура от хакерски атаки, които най-често са свързани с изнудване и искания за откуп, съобщиха от Белия дом.

Разговорът между Путин и Байдън идва седмица, след като основен софтуер на технологичната компания от Флорида „Касея“стана обект на хакерска атака по подобие на стотици американски бизнеси и над 1500 компании в света.

От Белия дом цитират, че американският президент е призовал руския си колега за действия „срещу престъпните организации, базирани в Русия“, които стоят зад атаките.

Според експерти атаката срещу „Касея“ е най-голямата подобна в историята досега. Базираната в Русия криминална групировка REvil пое отговорност за случая. За декодирането на софтуера руските хакери са поискаха откуп в размер от 70 млн. долара в криптовалута.

"По установения ред". Срещата между Байдън и Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Кибератаките срещу американски компании бяха обект на разговорите между Путин и Байдън по време на срещата им в Женева през юни. Тогава руският държавен глава отхвърли обвиненията относно връзките на Кремъл с хакерските атаки и обяви, че всъщност много повече хакерски атаки се извършват срещу Русия от територията на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG