Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефката на Huawei отлетя за Китай. Освободени са и двамата канадци, задържани от Пекин


Главният финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията Менг Ванжу е снимана през май 2020 г. във Ванкувър.
Главният финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията Менг Ванжу е снимана през май 2020 г. във Ванкувър.

Двама канадци, задържани в Китай по обвинения в шпионаж, са освободени и отлитат за вкъщи, каза премиерът на Канада Джъстин Трюдо. С това приключва дълъг дипломатически конфликт между Запада и Пекин, който беше източник на сериозно напрежение.

Новината идва часове, след като един от шефовете на китайския телеком гигант Huawei сключи споразумение с прокуратурата на САЩ, с което се разреши почти тригодишна правна и политическа борба между властите във Вашингтон, Пекин и Отава.

Бившият дипломат Майкъл Ковриг и бизнесменът Майкъл Спейвър "напуснаха въздушното пространство на Китай и те са на път за вкъщи", каза Трюдо на пресконференция в Отава на 24 септември.

Ковриг и Спавор бяха арестувани в Китай през декември 2018 г. в отговор на ареста на главния финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията Менг Ванжу. Тя беше задържана малко по-рано на летището във Ванкувър по заповед за арест на САЩ, която искаше екстрадицията й от Канада.

Канада и САЩ определиха действията на Китай като „заложническа дипломация“, докато Пекин обвини двете страни в заговор срещу Huawei.

Съгласно споразумение, постигнато с американските прокурори, Министерството на правосъдието отхвърли обвиненията за измама срещу Менг до декември 2022 г. в замяна на това, че тя пое отговорност за невярно представяне на търговските сделки на Huawei в Иран.

Със сделката беше отменено искането за екстрадиция на САЩ, което позволи на Менг да напусне Канада след повече от две години ограничено движение и съдебни битки, с които се спираше екстрадицията й. Малко след обявяването на сделката, Менг отлетя за Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG