Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия избира нов канцлер на най-непредсказуемите избори от години


Германците гласуват на 26 септември.
Германците гласуват на 26 септември.

В Германия се провеждат избори за нов парламент на 26 септември. За първи път от години резултатите са непредсказуеми, а вотът е определящ за бъдещето на Германия и цяла Европа.

Социологическите проучвания показват оспорвана надпревара за смяна на канцлера Ангела Меркел, която се пенсионира след 16 години на власт. Нейната партия Християндемократически съюз изостава зад лявоцентристките социалдемократи, които бяха партньори в досегашното коалиционно правителство.

Последните проучвания сочат, че разликата между водещите партии е само няколко процента, което е в рамките на социологическата грешка, тъй като много избиратели не са решили за кого ще гласуват до последния момент.

Съпартиецът на Меркел Армин Лашет не се радва на очакваната подкрепа от консерваторите. Изненадващо одобрението за кандидата на СДП Олаф Шолц, който беше финансов министър и вицеканцлер на Меркел, се повиши през лятото.

Въпреки че резултатът от изборите е несигурен, повечето наблюдатели очакват тристранна коалиция, но не е ясно кой ще бъде в нея. Темите, които доминираха предизборните дебати бяха климатичните промени, пенсиите, данъците, минималната работна заплата, жилищата, образованието, здравеопазването, миграцията и дигитализацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG