Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разликата между водещите партии в Германия е много малка според данните от екзитполовете


Резултатите от екзитполовете са показани на екран пред журналисти на 26 септември 2021 г.
Резултатите от екзитполовете са показани на екран пред журналисти на 26 септември 2021 г.

Разликата между резултатите на Германската социалдемократическа партия и Християндемократическия съюз е прекалено малка, за да се определи сигурен победител на база на екзитполовете, направени по време на изборния ден. Това става ясно от първите данни от независимите проучвания на телевизиите ZDF и ARD.

Според резултатите на ZDF социалдемократите взимат 26% от гласовете и водят християндемократическата партия на дългогодишния лидер Ангел Меркел, която получава 24%. "Зелените" ги следват с по-слаб резултат от очакваното, крайнодесните и левите претърпяват загуби.

Ако този резултат се запази би означавало, че ХДС не e първа политическа сила в Германия за пръв път от средата на по-миналото десетилетие.

Според екзитполовете на националната телевизия ARD обаче и двете водещи партии взимат по 25% от гласовете и победителят не е ясен.

Германски журналисти предупреждават, че резултатите от тях може да не отразяват точно гласуването, защото рекордно много хора са пуснали бюлетина по пощата.

Съпартиецът на Меркел Армин Лашет е кандидатът за канцлер на християндемократическия съюз, а неговият противник Олаф Шолф беше финансов министър и вицеканцлер на Меркел.

Каквито и да са окончателните резултати, вече е ясно, че партията на Меркел, която доминира политиката на Берлин през последното десетилетие, претърпява сериозна загуба на тези избори. Гласовете за тях се свиват с най-малко 8 пункта. Социалдемократите печелят с около 5 пункта спрямо предходните избори.

Предстоят и трудни преговори за управляваща коалиция, които могат да продължат с месеци. Очаква се в парламента да влязат отново седем партии – християндемократите, социалдемократите, „Зелените“, либералите, „Левите“ и крайно десните от „Алтернатива за Германия“, но остава да се види как точно ще бъдат разпределени местата в Бундестага.

На предишните избори отне 6 месеца преди да се сформира правителство. Докато това не се случи и не бъде избран нов канцлер, Ангела Меркел остава на поста си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG