Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да си намерят другаде имот." Как наем в НДК доведе до спор между Минеков и ГЕРБ


Министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков
Министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков

Една партия ползва офиси в държавна сграда. Само че идва един момент, в който партията губи "цялата власт" и въпросът с офиса ѝ стига до един познат въпрос: къде е наемът?

В неделя министърът на културата Велислав Минеков зададе задочно този въпрос на ГЕРБ. Според него партията заема два етажа в Националния дворец на културата (НДК) в София, а НДК, което е във "финансов крах", се управлява от Министеството на културата.

Пред бТВ Минеков каза, че ще „помоли настойчиво“ ГЕРБ да напуснат офисите си, които използват като партийна централа.

От партията отговориха, че имат право да ползват помещението и без да плащат наем. ГЕРБ обвини президента, назначил служебния министър, че провежда „политически гонения и репресии“.

Само че всъщност спорът не е точно за наема. Оказва се, че това е спор за статута на двата етажа.

Какво знаем досега

ГЕРБ използват два етажа от административната сграда на НДК – 16-и и 17-и. Нанесли са се там през 2007 г., посочва самата партия в позицията си.

Формацията твърди, че между 2007 и 2010 г. е имала сключен договор с НДК и му е плащала наем за помещенията в държавната сграда.

След това ГЕРБ е сключила договор за 10 години вече с друг собственик на същите два етажа - с Областната администрация на София-град. Това става ясно от писмени отговори на партията на въпроси на Свободна Европа.

ГЕРБ твърди, че между 2010 и 2020 г. е продължила да плаща наем, но не на НДК, а на Областната администрация.

Затова и първият въпрос в тази история е как така се е сменил собственикът на двата етажа.

Според министъра на културата Велислав Минеков „партия ГЕРБ е превзела със сила два етажа от НДК“. По думите му това се е случило, когато областен управител на София е бил Данаил Кирилов, който по-късно стана правосъден министър в третото правителство на ГЕРБ.

„Тогавашният областен управител Данаил Кирилов обявява двата етажа като отпаднала полза, представяте ли си? И ги дарява на партията. Те остават под управата на областния [управител], но всъщност оттам няма нито лев наем“, каза Минеков.

Свободна Европа опита да се свърже с министъра, за да получи повече информация за начина, по който част от НДК е попаднала под управлението на Областната администрация, но не успя.

Отправихме и въпроси към пресцентъра на Министерството на културата, но до публикуването на текста отговори не бяха получени.

Наемът, (не)плащан от ГЕРБ

ГЕРБ е плащала наем за помещенията, докато е бил в сила договорът на партията с Областната управа, тоест до февруари 2020 г., твърдят от формацията.

След това партията е сключила нов 10-годишен договор, но той вече е бил за безвъзмездно ползване на офисите.

ГЕРБ твърди, че това ѝ се разрешава от конкретен текст от Закона за политическите партии. Той предвижда, че държавата и общините предоставят безвъзмездно помещения за осъществяване на дейността на партиите, които са представени в парламента и имат парламентарна група или поне достатъчно депутати за такава. ГЕРБ отговаря на тези условия и има право да не плаща наем на държавата или на общините.

Състоянието на НДК

В неделя Минеков каза, че ще „помоли учтиво“ ГЕРБ да намерят друг имот, който да ползват, а като аргумент посочи лошото финансово състояние на НДК. „Ще ги помоля учтиво да си намерят другаде имот. Тези два етажа трябва да са в полза на НДК“, каза той. „НДК е във финансов крах и аз възнамерявам по някакъв начин да спасявам НДК.“

В своята позиция, публикувана в неделя, ГЕРБ определи действията на министъра като „политическа репресия“. Минеков посочи, че действията му не са предизборна атака и каза, че би постъпил по същия начин която и друга партия да е била в тази позиция.

Още в началото на управлението на служебното правителство министърът на културата съобщи за тежкото финансово състояние на Националния дворец на културата - държавна структура под управлението на министъра на културата.

По думите на Минеков от 8 юни в началото на 2021 г. НДК е имал натрупани 86,5 млн. лева дълг. Още тогава той каза, че ще започне проверка за това как партия ГЕРБ се е настанила в сградата на НДК срещу символичен наем и на какво основание се е случило това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG