Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да оставим българите". Инициативен комитет издигна кандидатурата на Радев и Йотова


Илияна Йотова и Румен Радев
Илияна Йотова и Румен Радев

Инициативен комитет издигна кандидатурата на настоящите президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова за предстоящите избори на 14 ноември. Това стана на церемония в Националния дворец на културата в понеделник.

По време на събитието беше гласувано за самото учредяване на инициативния комитет.

„И в най-тежките време на тотална обсада, на тежки атаки и манипулация, с г-жа Йотова не се отклонихме от позициите си“, каза Радев. Той изтъкна, че президентската институция е свършила важна работа като е отстоявала националния интерес, обединявала е обществото, но в същото време е осветила корупцията и беззаконието и е застанала срещу тях.

„Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал, защото обществото ни е узряло за промени“, каза президентът. Той добави, че демагогията и „отровената медийна среда“ не са попречили за настъпването на промяната. Президентът подчерта, че най-важната цел пред страната е укрепването на институциите. Той добави, че върховенството на закона, инвестициите в човешко развитие, свободата на медиите и други могат да помогнат на България да излезе от бедността.

„Няма да оставим българите да се свиват със страх в борбата за тежко оцеляване“, каза още Радев.

Той благодари на всички партии и коалиции, които вече са изявили подкрепата си за кандидатурата на президентската двойка за втори мандат.

„Нашата задача е да върнем справедливостта и солидарността“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

След имената на членовете на комитета личаха тези на космонавта Георги Иванов, актьорите Цветана Манева и Павел Попандов, певицата Росица Кирилова, музикантът Иван Лечев, режисьорът Стефан Командарев. В него присъстваха и имената на редица бивши депутати и членове на БСП като Михо Михов, проф. Иво Христов, Ирена Анастасова, Кристиян Вигенин, Тота Томов, Весела Лечева, Александър Томов и други.

В инициативния комитет влизат и евродепутатите на социалистите Иво Христов и Елена Йончева, както и бившите депутати от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ Филип Станев и Станислав Балабанов. В комитета участват и двама представители на проекта на Кирил Петков и Асен Василиев „Продължаваме промяната“ – Яна Балникова и Деница Сименова. Подкрепа за кандидатурата дават и от движението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“.

Радев обяви, че ще се кандидатира за втори мандат още преди 8 месеца. В ЦИК документите официално трябва да бъдат внесени до 4 октомври.

Засега не са ясни имената на кандидатите от останалите големи политически сили, които се очаква да издигнат свои кандидати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG