Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" призова България да гарантира свободата на словото преди предстоящите избори


Министърът на културата Велислав Минеков и Павол Шалай, ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите
Министърът на културата Велислав Минеков и Павол Шалай, ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите

Международната журналистическа организация “Репортери без граници” призова властите в България да предприемат конкретни действия, за да гарантират свободата на медиите преди предстоящите избори на 14 ноември. Това се посочва в позиция, публикувана на сайта на организацията след посещението на Павол Шалай, ръководител на отдела за Европейския съюз и Балканите.

Според “Репортери без граници” в България са разпространени “всички проблеми на свободата на словото, които съществуват на различни места в Европа”. Сред тях организацията посочи физически атаки и клеветнически кампании срещу журналисти, безнаказаност на насилието срещу тях, съдебен тормоз, политическа пристрастност на обществени медии, корупция, дезинформация, липса на медиен плурализим.

Базираната в Париж журналистическа организация обръща внимание и на липсата на прозрачност при разпределението на държавни средства към медиите, която е в ущърб на независимите медии.

Павол Шалай посети България в края на миналата седмица и участва в конференцията “Новите хоризонти в журналистиката“, организирана от World Press Institute в София. Според съобщението на сайта на “Репортери без граници” той се е срещнал с министъра на културата в служебното правителство Велислав Минеков, членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) и представители на политически партии.

Целта на разговорите е била организацията да “настоява за конкретни усилия за защита на правото на новини и информация” преди изборите за парламент и за президент на 14 ноември.

Според съобщението Шалай е поискал Минеков “да санкционира медиите, които не спазват законовото си задължение да декларират приходите си от държавни средства и определени донори пред съответния централен регистър”. Ръководителят на отдела за Европейския съюз и Балканите на “Репортери без граници” призова и за създаването “прозрачна и честна система за разпределение на държавни средства за реклама”.

Шалай призова СЕМ да гарантира независимостта на българските обществени медии и особено на обществената телевизия, която “се отличи с подкрепата си за предишното правителство по време на изборите, проведени през юли”. В разговорите со с политическите партии Шалай поиска те да приложат “мерки за защита на физическата безопасност на журналистите и защита от съдебен тормоз”, ако бъдат избрани.

България е на 112-о място в последната годишна класация на “Репортери без граници” за свобода на словото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG