Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел одобри Плана за възстановяване на Румъния


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиера на Румъния Флорин Къцу
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиера на Румъния Флорин Къцу

Европейската комисия (ЕК) одобри Плана за възстановяване и устойчивост на Румъния, по който държавата ще получи близо 30 млрд. евро, съобщиха световните агенции. Средствата ще дойдат от европейския механизъм за възстановяване от икономическите последствия от пандемията.

Румъния стана поредната държава от ЕС, чийто План за възстановяване беше одобрен от ЕК. Това ще позволи на страната да получи първите 3,6 млрд. евро финансиране до края на годината. Румъния ще получи общо 14,2 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и 14,9 млрд. евро под формата на заеми съгласно плана.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони коментира, че ако реформите и проектите, предвидени в плана, бъдат приложени успешно, това ще „донесе огромни ползи на румънските граждани и бизнеси“.

България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в ЕК.

Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13% от тях могат да бъдат получени авансово. За целта обаче тя задължително трябва да внесе плана си в Брюксел и след това той да получи положителна оценка.

В края на мандата си последното правителство на ГЕРБ не изпрати в Брюксел Плана за възстановяване. Тогава служебното правителство го пое с цел да го ревизира и подобри. То предложи нов план, но каза, че ще поиска първо подкрепата на парламента, преди да го внесе в Брюксел, макар че това не е задължително според процедурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG