Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия и Франция обмислят връщане на визите за страните от Западните Балкани


Визите за гражданите на Черна гора, Сърбия и Северна Македония бяха отменени през декември 2009 година.

Германия и Франция са повдигнали въпроса за връщане на визовия режим за гражданите на страните от Западните Балкани, както и на Украйна, Грузия и Молдова. Причините са зачестили случаи на злоупотреби с условията за пребиваване и получаване на убежище в ЕС. Това разкрива вътрешен документ на Европейския съюз.

Документът е с дата 27 септември, точно когато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на обиколка в Северна Македония, Албания и Сърбия.

Визите за гражданите на Черна гора, Сърбия и Северна Македония бяха отменени през декември 2009 година, за Албания и Босна и Херцеговина - през 2010, Молдова - 2014, Грузия и Украйна - 2017 година.

Гражданите на тези страни имат право да пътуват до 90 дни годишно на територията на Европейския съюз.

Според вътрешния документ обаче, Германия, Франция и Италия са все по-притеснени с увеличаването на предполагаемите злоупотреби. Споменават се "нарушения на правилата за пребиваване", извършени от граждани на Албания, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG