Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел призова преговорите с Тирана и Скопие за членство в ЕС да започнат до края на годината


Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера на Северна Македония Зоран Заев на 28 септември
Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера на Северна Македония Зоран Заев на 28 септември

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС) да започнат до края на годината. Това се случи по време на нейно посещение в Тирана на 28 септември, съобщиха световните агенции.

“Поискахме от вас много и вие го изпълнихте. Ще направим всичко, за да преодолеем препятствията, които имаме в момента и които не би трябвало да подкопават процеса на разширяване”, каза Фон дер Лайен.

“Наистина искам да придвижа този процес напред, за да можем да започнем преди края на годината”, добави председателката на Европейската комисия, която посети и Северна Македония преди срещата на върха между ЕС и държавите от Западните Балкани през октомври.

За да започнат преговори за членство с една държава, всички страни членки на ЕС трябва да са съгласни. Брюксел иска да започне преговорите с Албания и Северна Македония по едно и също време. Процесът е блокиран ветото на България върху преговорите със Скопие.

Албанският премиер Еди Рама, който се срещна с Фон дер Лайен във вторник, определи ситуацията като “абсурд”. Европейски и американски представители неведнъж са предупреждавали, че забавянето на преговорите подкопава позициите на ЕС в региона и дава възможност за по-силно влияние на Русия и Китай.

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

В следващите месеци отношенията между България и Северна Македония се влошиха. През май представители на Европейската комисия и Португалия, която беше председател на Съвета на ЕС, посетиха двете държави в опит да посредничат в разрешаването на спора. Тогава София потвърди позицията си.

През юни министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев посети България и се срещна с българския служебен премиер Стефан Янев, президента Румен Радев и лидерите на големите политически партии. Тогава България отново потвърди ветото си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG