Връзки за достъпност

Извънредни новини

България потвърди ветото си върху началото на преговорите на Скопие с ЕС


Знамето на Северна Македония до знамето на ЕС
Знамето на Северна Македония до знамето на ЕС

България потвърди ветото си върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, съобщи Министерството на външните работи. Позицията на София е представена на съвета на външните министри на държавите от ЕС, проведен във вторник в Люксембург.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство“, е цитиран да казва зам.-министърът на външните работи Румен Александров, който представяше България на срещата.

„Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, добави той.

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

В следващите месеци отношенията между България и Северна Македония се влошиха. През май представители на Европейската комисия и Португалия, която беше председател на Съвета на ЕС, посетиха двете държави в опит да посредничат в разрешаването на спора. Тогава София потвърди позицията си.

Преди седмица министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев посети България и се срещна с българския премиер Стефан Янев, президента Румен Радев и лидерите на големите политически партии.

Сега България потвърди позицията си и повтори условията си пред допускането на началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание“, е цитиран да казва Александров от пресцентъра на Министерството на външните работи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG