Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Най-близката, важна и приятелска страна“. Заев дойде в София с предложения за решаване на спора


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се срещна с лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова, както и със служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се срещна с лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова, както и със служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев

България твърдо поддържа перспективата на Северна Македония, Албания и останалите страни от Западните Балкани по пътя към присъединяването им към Европейския съюз (ЕС). Това заяви по време на брифинг служебният премиер Стефан Янев, който проведе среща с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев.

Присъединяването на западната ни съседка е била основна тема на дискусията между двамата лидери по време на срещата им. По думите на Янев в момента има възможност за разговори и действия по отношения на нерешените досега въпроси

„Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да подпомогне нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения“, каза българският премиер и добави, че македонската делегация е имала конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени в следващите дни.

Двамата лидери се съгласиха, че е от изключително значение да бъде прекратен езикът на омразата в отношенията между двете страни.

„Убеден съм, че днешните срещи в София ще донесат само добро за двата братски народа. Апелирам българският братски народ, спрямо своите лидери, да продължи да подпомага Република Северна Македония за нашето присъединяване към ЕС. За нас друго решение няма“, каза Заев, цитиран от БНТ.

След срещата в Министерския съвет Заев посети и Президентството, където се видя с Румен Радев.

Българският държавен глава приветства македонския премиер и също подчерта, че влизането на Северна Македония в ЕС е от огромно значение и за България. По негови думи проблемите, натрупани в последните години, се дължат и на факта, че подписаният през 2017 г. Договор за добросъседство не е съдържал конкретни обвързващи условия и срокове, което е дало възможност за променливи тълкувания и действия.

Преди срещите с Янев и Радев Заев се видя с лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Той добави, че срещите му с политическите лидери са били с цел изясняването на намеренията на Скопие и добави, че покана за среща са получили още „Има такъв народ“ и ДПС, но те са отклонили поканите заради провеждането на предизборната кампания.

В централата на ГЕРБ освен с Борисов Заев се срещна още и със зам.-председателят на партията Даниел Митов и бившите министър и зам.-министър на външните работи Екатерина Захариева и Георг Гоергиев.

„Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, понеже познавам хората, с които ще се срещате, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, нищо не може да се направи. Ще прехвърли отново, както навремето с "Грипен"-ите, към парламента. Сегашното служебно правителство има всички права и може да преговаря с вас“, каза Борисов на македонския премиер.

От своя страна Заев изрази благодарност за взаимодействието във времето, в което ГЕРБ беше на власт и изрази надежда започнатото да бъде завършено успешно с приемането на Северна Македония в ЕС. Той подари на Борисов кутия с пури, като уточни, че са от САЩ.

По-късно премиерът на Северна Македония се срещна и с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Също както социалистите, партията на Заев Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) е член на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

По време на срещата Нинова каза, че от партията ѝ подкрепят присъединяването на Северна Македония към ЕС, както и Договора за добросъседство между София и Скопие, но не са съгласни с отношението към България, което съществува в западната ни съседка.

„Не одобряваме езика на омразата, който съществува в Северна Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и истини“, каза Нинова.

Пред бТВ Заев обясни посещението си при ГЕРБ и БСП като „добри срещи с двете най-големи партии в България“, които са били информирани, че „намеренията ни са за добро“.

В сряда в интервю за БНТ служебният премиер Стефан Янев каза, че България не е в ситуация да направи компромис с позицията си за Република Северна Македония. По неговите думи условията на София са под егидата на преговорната рамка, която е зададена от парламента. Пред македонската информационна агенция МИА той добави, че решението на въпроса между двете държави е на политиците, а не на историците. Според него Договорът за добросъседство върви бавно, а съвместната българо-македонска Комисия по историческите и образователните въпроси не е постигнала нищо в работата си.

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

В месеци отношенията между България и Северна Македония за пореден път се влошиха, след като София поиска обяснение относно “клеветническа кампания“, свързана с дейността на “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”. Според МВнР организацията е публикувала поредица статии с “явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация“.

Няколко дни по-късно Министерството на външните работи на Северна Македония изпрати протестна нота до София заради предизборен клип на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Наложи се българското външно министерство да декларира, че България няма териториални претенции към Северна Македония.

Тогава Зоран Заев каза, че преговорите със София ще бъдат подновени след парламентарните избори у нас през април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG