Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Ноев призова МВР да провери дали е имало "саботаж" на разследванията за Гебрев


Бойко Ноев
Бойко Ноев

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков да разпореди "цялостен преглед" на действията на МВР по разследванията за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и няколко взрива в оръжейни складове и заводи в периода 2011 – 2020 г.

Това призовава бившият военен министър Бойко Ноев в свое отворено писмо до Рашков, разпространено в сряда до медиите. В понеделник Ноев стана член на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на президента Румен Радев за втори мандат.

Бившият военен министър (1999-2001) е близък с Гебрев и е давал свидетелски показания в рамките на досъдебното производство за отравянето му. Именно в това свое качество той неведнъж е твърдял, че това разследване умишлено е възпрепятствано от прокуратурата и МВР.

Сега той пише до Рашков по повод официалното съобщение на Скотланд Ярд от 21 септември. Тогава британската полиция обяви, че има трети заподозрян за отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Това е идентифицираният като агент на руското военно разузнаване (ГРУ) Денис Сергеев под псевдоним Сергей Федотов. Същият човек в началото на 2020 г. беше задочно обвинен от българската прокуратура за отравянето на Гербев.

"Представители на българските прокуратура и изпълнителна власт, вкл. на най-високо равнище, в периода април 2015 – април 2021 г. са разпореждали, или лично са предприемали целенасочени действия за възпрепятстване на разследването, за отклоняването му в погрешни посоки, за заличаване на доказателства, за саботаж на международното сътрудничество по въпроса и др. Потвърждения за това като имена, факти и обстоятелства има от многобройни източници, в т.ч. извън България", посочва Ноев в отвореното си писмо.

Според него са полагани "специални усилия за недопускане, саботиране и прекратяване на разследванията по взривовете в обекти на производители на специална продукция в периода 2011-2020 г., както и възпрепятстване на международното сътрудничество по тези случаи".

Затова бившият военен министър призовава служебния вътрешен министър и силов вицепремиер Бойко Рашков да разпореди "цялостен преглед на извършените досега разследвания по горните случаи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG