Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин и Ердоган проведоха "най-съществената" си среща от години


Владимир Путин и Реджеп Ердоган на 29 септември в Сочи.
Владимир Путин и Реджеп Ердоган на 29 септември в Сочи.

Руският президент Владимир Путин посрещна своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган за - както каза той - "най-съществената" среща на двамата от години.

Разговорите се проведоха в сряда следобед в руския черноморски курорт Сочи, където президентът на Русия има резиденция. Това е първата среща на Путин след двуседмичната самоизолация, която той си наложи заради контакт със заразени с COVID-19.

Това е и първата среща на Путин и Ердоган за последната година и половина. В предварителната програма на срещата бяха кризите в Сирия и Либия, където двете държави подкрепят враждуващи страни.

Увеличаването на руския износ на газ за Турция, както и евентуалната покупка от Анкара на втора противоракетна система С-400, също са били част от разговора. Съединените щати остро се противопоставят на това съюзник в НАТО - каквато е Турция, да купува руско въоръжение.

Срещата в Сочи продължи 3 часа. След нея Путин каза, че отношенията между двете страни се развиват положително благодарение на способността на лидерите да намират компромиси.

При посрещането, Путин каза на Ердоган, че вече си е направил трета доза от руската ваксина срещу COVID-19 и му препоръча да последва неговия пример.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG